Beáta, Izolda, Lea

Kontinenseken átívelő ütősparádé

2010.04.29. 10:00

Programkereső

Egy dán-svéd jazzkvartett és egy őserejű kubai-Puerto Ricó-i dobpárbaj várja a közönséget április végén. Az előtérben mindkétszer az ütőhangszerek állnak, hiszen Horazio „el negro” Hernandez és Giovanni Hidalgo, valamint az elbűvölő Marilyn Mazur is ezeken játszanak. De a ritmusok orgiája mindkét produkcióban a magasabb rendű zeneiségnek van alárendelve.
Marilyn Mazur
Marilyn Mazur

Marilyn Mazurról sokat elmond, hogy Miles Davis, a jazz egyik legnagyobb alakja is meghívta együttesébe, később viszont a norvég Jan Garbarek kvartett- és duópartnere lett. New York-ban született, de hat éves kora óta Dániában él. Balettozni tanult a klasszikus zongora mellett, miközben szinte teljesen autodidakta ütőhangszereken, főleg azokon, melyeket a világ minden tájáról összegyűjtött. Táncelőadásokon szerepelt kezdetben, és mind a mai napig érdekli ez a terület is. A Koldusoperához, a híres Cantabile2 társulat mozgásszínházi produkciójához zenét is írt, amelyet éppen azzal a kvartettel adtak elő, amellyel most ellátogat hozzánk.

A világhír szinte egycsapásra szárnyra vette, amikor Miles Davis (az Aura 1985-ös felvételeit követően) meghívta zenekarába. Turnézott Gil Evans nagyzenekarával és Wayne Shorter együttesével is, de már 1989-ben megalapította Future Song nevű zenekarát. Garbarekkel először 1991-ben lépett fel, többször járt is vele Magyarországon, szóló- és duófelvételeket tartalmazó lemezük, az Elixir 2008-ban jelent meg. Saját projektjei, zeneszerzőként, zenekarvezetőként ugyancsak széles körben váltottak ki elismerést, és nagyban hozzájárultak a neves Jazzpar-díjhoz, amelyet 2001-ben vett át és ünnepelt meg egy koncertsorozattal. Mazur kvartettjében férje, Klavs Hovman bőgőzik és basszusgitározik, hozzájuk két svéd muzsikus társult: Fredrik Lundin, akinek Overdrive nevű saját zenekara is komoly sikereket ért el, szaxofonozik és fuvolázik, Krister Jonsson, aki Szegeden is fellépett Mazurral annak utolsó magyarországi koncertjén, pedig gitározik.

Egy másik kultúra üzenetét tolmácsolja Horazio „el negro" Hernandez és Giovanni Hidalgo, akik virtuózan és változatosan előadott latin ritmusokból állítják össze koncertjeiket. Traveling through time címmel adtak ki duóban lemezt és DVD-t néhány éve. „A fekete" becenevét büszkén viselő Hernandez Havannában született 1963-ban, és először a briliáns zongorista, Gonzalo Rubalcaba együttesében tűnt fel. 1990-ben végleg elhagyta szülőföldjét, és New Yorkban telepedett le, de közben Olaszországban tartózkodott három évig, ahová azóta is visszajár, Italuba nevű zenekara is itt működik. Először feketén volt kénytelen fellépéseket vállalni fillérekért, de Michel Camilóval már turnézhatott, miután kapott papírokat. Grammy-díját is Camilo egy koncertlemezén való közreműködéséért kapta 2003-ban. Időközben Carlos Santanával stadionokban, a Habana című Roy Hargrove-projekttel fesztiválokon lépett fel, rengeteg latin- és jazzegyüttesben szerepelt, a Calle 54 című filmben is látható.

A Hernandezzel egyidős Hidalgót generációjának legjobb kongásának tartják az egész világon. Ötéves kora óta dobol, apja is híres ütős volt. Először Dizzy Gillespie figyelt fel rá, akinek az ENSZ-nagyzenekarában turnézhatott. Ettől kezdve rengeteg meghívást kapott, Freddie Hubbard jazztrombitástól ugyanúgy, mint Paul Simontól, kiadta első szólólemezét, és ő is dolgozott honfitársával, Camilóval.

Április 30. 19:30, Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Marilyn Mazur, Horazio „el negro" Hernandez, Giovanni Hidalgo (ütőhangszerek), Fredrik Lundin (szaxofon, fuvola), Krister Jonsson (gitár), Klavs Hovman (bőgő)

A ritmus mesterei