József, Bánk

Megint harminchárom a négyes

2010.04.29. 10:00

Programkereső

Május 1-én este 8-kor a Sirály Klubban lép fel a Kardos 4’s. A zenekar vérbő, improvizatív örömzenét játszik, klezmer, valamint balkáni stílusjegyekkel fűszerezve. Vezetője: Kardos Dániel gitáros-szerző, akit saját formációja mellett gyakran hallhat a közönség az altszaxofonos Vázsonyi János, vagy a gadulkán játszó Szőke Szabolcs partnereként is.
Kardos Dániel Fotó Nagy Edina
Kardos Dániel Fotó Nagy Edina

Kardos Dániel Budapesten született 1976-ban, érettségi után két és fél évig volt a jeruzsálemi Rubin zeneakadémia jazz-gitár szakos hallgatója. 2003-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Még a diploma előtt alapította meg saját kvartettjét, mely kezdettől fogva egyre inkább vonzani kezdte a nem szokványos jazz híveit; vagyis a „4's" eleve nem a jazz főcsapását választotta.

A sajátos zenei világ hátterében bizonyára szerepet játszik a zenekarvezető más formációkban (Triton, Tin Tin, Ektar) szerzett tapasztalata, de játékát és szerzeményeit hallgatva az is nyilvánvaló, hogy személyében távoli vagy ősi kultúrákra is kivételesen nyitott, érzékeny muzsikusról van szó.

Az együttes elsősorban koncertjein van elemében, ezért első, az EMI-Hunnia Records gondozásában tavaly megjelent „33" című CD-je is élő felvételt őriz.  

Május 1, 20:00, Sirály Klub

A Kardos 4's tagjai: Kardos Dániel (gitár), Somos Péter (dobok), Ülkei Dávid (szaxofon), Vajdovich Árpád (basszus)