Emma

Újra nálunk a Dephazz

2010.05.04. 10:25

Programkereső

Az itthon is népszerű Dephazz az ízléses klubzene egyik nagyerejű ütege, amelyik csak főhadiszállását tekintve német. Tudják a hallgatható és táncolható ötvözésének titkát.
Dephazz - Karl Frierson és Pat Appleton shootingján Pit Bamugartner a fotós
Dephazz - Karl Frierson és Pat Appleton shootingján Pit Bamugartner a fotós

A Dephazzt 1997-ben hozta létre Pit Baumgartner, az aranykezű heidelbergi producer. Azóta számtalan remek zenésszel és vokalistával illetve MC-vel működött együtt. Ennek is köszönhető a könnyed, néha kifejezetten laza, mégis virtuóz és stílusos szerzemények és albumok sorozata, amelyet a jazzrajongók egy része is szívesen hallgat, és amely kozmopolita alapállásával, jazzes és latin ritmusokkal nagyban segített elfelejteni a német szórakoztató zene tartós ízlésficamait. A korai albumokon jobban dominált az elektronika, s erősebb volt a kilencvenes évek végi elektronikus tánczenei stílusok hatása - utóbb viszont egy letisztult, az élő hangzást preferáló, soul, funk, latin és jazz elemekkel megszólaló színpadi produkcióvá, szórakoztató szupergruppá avanzsáltak.

Sokan ismerik és hallgatják albumaikat a Detunized Gravity-től, a népszerűségüket megalapozó Godsdog-on, és a Death By Chocolate-en át egészen a mostanáig utolsó igazi sorlemezükig (Days Of Twang, 2007). Eközben slágerek tömkelegével ajándékoztak meg minket - elég csak a Pat Appleton vokáljával rögzített, bohókás Mambo Craze-t említenünk. 2009-ben különleges lemezzel jelentkeztek: a Big látszólag egy best of jellegű válogatás a Tony Lakatost is sorai jözött tudó frankfurti (hesseni) rádió nagyzenekarának közreműködésével. A számokat egytől-egyig áthangszerelték, és az énektémákat is újraénekelte a három kiváló vokalista (Appletonon kívül a szintén remek Barbara Lahr és Karl Frierson). A programot úgy turnéztatták, hogy mindig egy helyi big banddel álltak össze, a Millenárison tavaly a Modern Art Orchestrával nyomták, kolosszálisan.

Többször is jártak már nálunk, így tudható, hogy mire képesek: az utóbbi másfél évtized egyik legnépszerűbb soul/bossa/jazz, vagy ha tetszik downtempo nu jazz zenekarának muzsikájára rophat a magyar publikum, akik a színpadon is jól mutatnak: fúvósok, ütősök, gitárosok és persze maga Pit, a kütyük mögött.

Május 8, 20:00,  West Balkán

A 90.9 Jazzy bemutatja: De Phazz, utána: Big City Night Don Summerrel, Elliot & Séffel