György

Földalatti látvány a Gödörben

2010.05.07. 13:09

Programkereső

Az amerikai jazz csúcsait ostromló Chris Potter szaxofonos lesz a New York-i jazz magaslatait bemutató, mélyen szántó sorozat következő vendége a Gödörben.
Chris Potter Foto Lourdes Delgado
Chris Potter Foto Lourdes Delgado

A virtuozitásával és muzikalitásával is egyedülálló amerikai szólista Szabó Dániel legutolsó lemezén is vendégeskedett. Többször jelölték Grammy-díjra, és ő a legfiatalabb Jazzpar-díjas zenész. Potter, a magyar közönség és szakma legnagyobb örömére, családi kötődése révén gyakori vendég Pesten, Dave Holland együttesével is járt itt, honlapján az A38-on készült fotó látható, legújabb anyagának címe Ultrahang (bármit is jelentsen ez az angol anyanyelvűek számára). Underground nevű formációja hat éve működik, ennek Underground Vision nevű projektje turnézik most. Ez nem egy másik együttes, csak annyit jelent, hogy az ArtistShare egyesület és kiadó stratégiájának megfelelően a rajongó szinte a próbáktól részt vehet a zene megszületésének folyamatában azzal, hogy kvázi részvényesként vagy előfizetőként veszi ki részét a lemezkiadás költségeiből és rendel meg további, kapcsolódó termékeket, mint például videó, dedikált lemez, ritka póló, stb. 2009 januárjában is már hosszabb turnézással a „lábukban" vették fel a szabadon alakuló-gomolygó, aktuális zenei anyagot. Az Undergrounddal ez alkalommal Adam Rogers gitáron, Fima Ephron basszusgitáron, Nate Smith dobon hallható. A Budapesten induló, több kontinenst érintő turné néhány állomásán Craig Taborn billentyűs helyett játszik Ephron.

Az előzenekar a Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa nevű csapat, melyben a berber marokkói zenét játszó Said Tichiti gembrin (pengetős hangszer), cimbalmon Lukács Miklós, trombitán Meggyes Ádám, dobon Halmos András játszik.

Május 7, 21:00 - New York Jazzgödör

Chris Potter Underground, előzenekar: Tariqa

Chris Potter Underground (Chris Potter - szaxofon, Adam Rogers - gitár, Craig Taborn - Fender Rhodes, Nate Smith - dob): Ultrahang