Béla

Dürer, Barabás, Pétanque

2010.05.11. 11:32

Programkereső

A táncra is alkalmas, improvizatív, „urban” zenének is nevezett eklektikus irányzat ifjú hazai csillaga, Barabás Lőrinc a Városliget melletti kertben játszik péntek este.
Barabás Lőrinc Eklectric
Barabás Lőrinc Eklectric

A címben szereplő francia szót kakukktojásként helyeztük el ott, mert így azt a látszatot keltjük, hogy az akár egy híres francia (?) festőre is utalhatna, de ez tudományosan nem igazolható. Az viszont biztos, hogy a Dürer Kerttel együtt megnyílt a kocsmasportok szertára is, indul a csocsó-bajnokságok időszaka és a pétanque-szezon.

A Barabás Lőrinc Eklektric, mint eklektikus városi tánczenét játszó csapat alakult Budapesten 2006-ban. A trombitás-zenekarvezető hamar bejáratossá vált a hagyományos jazz és az underground tánczene köreibe (Gimmeshot Crew, Rewind), egyformán izgatta az improvizáció szabadsága és a tánczenék adrenalintermelő energiája. Saját zenekarának megalapításakor egyaránt válogatott jazztanszakos társai (Fábián Julianna - ének, Delov Jávor - dob, Bata István - basszusgitár, Premecz Mátyás - billentyűk) és az éjszakai bulik legjobb figurái (Sena Dagadu - ének, Dermot - harsona, scratch, MC Kemon - rap) közül.

A 2007-ben megjelent Ladal című debütáló lemez a sokszínűség jegyében fogant: a jazz és az urbánus (főleg afroamerikai gyökerű) zenék valamennyi válfaja képviselteti magát a korongon (reggae, hiphop, drumandbass, elektronika, longue, triphop), de mindegyik finom fűszerként jelenik meg a csapat egységes, azonnal felismerhető hangzásában. A kollektíva második nagylemeze, a Trick tavaly év végén jelent meg. Ezen a daloké a főszerep. A két új taggal (Dermot és Sena helyén DJ QC schratch-mester és a funk-reggae vonalról érkező dominikai énekes, Kasai játszanak) készült második korong egységesebb, letisztultabb, de egyben pörgősebb is a Ladal-nál. Annak ellenére, hogy a tagok immáron külön-külön is fontos és izgalmas produkciókban mutatják meg sokoldalúságukat, az új lemezen igazi csapatként képesek működni. A koncerteken természetesen mindegyiküknek megvan a lehetősége a kibontakozásra.

Május 14, 23:45 Dürer Kert

Barabás Lőrinc Eklektric