Emma

Őriszentpéteren finisel a Mediawave

2010.05.12. 14:36

Programkereső

Az idei Mediawave Fesztivál a szombathelyi két hét után jazz- és világzenei válogatottakkal finisel Őriszentpéteren.
Hamid Drake
Hamid Drake

A győri születésű, korábban is vándorló kedvű fesztivál idén Őriszentpéteren is zajlik, és a záró héten eléggé húzós programmal várják a vendégeket az Őrségbe. Május 14-én este a szaksajtó által Thelonius Monk örökösének kikiáltott zongorista Lafayette Gilchrist és a hazai etno-jazz kulcsfigurája, Dresch Mihály játszik. Gilchrist már járt korábbi Mediawave-eseményen, ugyanis Hamid Drake-hez hasonlóan állandó tagja David Murray együttesének. Az ugyancsak amerikai „csodadobos" Drake megszokott partnerének mondható Szandai Mátyás, a legkeresetteb hazai bőgős, hiszen Tóth Viktor két lemezén is hallhatók ők ketten. A kiemelkedően energikus magyar altszaxofonos maga is itt lesz, Tercettjével ezúttal Szandai mellett Jeszenszky Györggyel és - vendégként - Kovács Ferenccel lép fel.

Május 15-én este pedig a fiatal német jazzgeneráció két prominens képviselője, Michael Schiefel énekes és Carsten Daerr zongorista, valamint Lukács Miklós és Szandai Mátyás első közös fellépésére kerül sor. Hasonlóan a Gilchrist-kvartetthez, a BMC kiadó ezzel az együttessel is lemezt tervez készíteni. A fesztivál és a kiadó együttműködéséből született már Grencsó István-Lewis Jordan, és Dzsindzsa-Pulcinella lemez is.

A hétvégén további „slágerek" is találhatók a programban, mindenek előtt az Amerikában is sikeres cseh énekesnő, Iva Bittova produkciója, aki a tengerentúlra költözve is hűséges maradt a Győrtől azóta elvált fesztiválhoz. Az igazi finis a szlovén-osztrák-magyar határ, mint a kultúra bércének meghódítása lesz, de kiterjedt az együttműködés a „túloldali" Schnittpunkte (Metszéspontok) nevű fesztivállal is Rudersdorfban. Részletek a programkeresőben.