Sándor, Ede

Ismét EuroMed Fesztivál

2010.05.17. 00:24

Programkereső

2010. június 3-13 között immár harmadszor rendezik meg az EuroMed Fesztivált, mely 2007-ben vette kezdetét és 2009 óta három országban valósul meg az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával. A rendezvény idén az UNESCO Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programsorozat része lett.
6E7EAEB0-4ED7-4D44-8B10-03A4C2380F34

A budapesti fesztivál keretében június 8-10 között 11 ország zenészei (Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország) 5 napra érkeznek hozzánk, hogy a magyar művészekkel együtt a tradicionális és a modern zenei műfajokban szerzett tapasztalataikat megosszák egymással. Egy-egy zenész egyedi játékát, valamint az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a jazz zene sajátos elemeit felhasználva, 9 új világzenei produkció kerül majd bemutatásra. Az új, közös kompozíciók az európai identitás sokszínűségét és a legkülönbözőbb kortárs zenei műfajok közötti együtműködés fontosságát kívánják közvetíteni. Ezen túlmenően a szervezők célja hangsúlyozni a zene szerepének fontosságát a kultúrák közötti kommunikációban, illetve kiemelni, hogy a különböző kultúrák találkozásából új egyetemes értékek születhetnek.

A fellépők között a teljesség igénye nélkül ott van például Minata Traoré belga énekesnő, aki az orientalista és jazz zenében egyszerre jártas tunéziai hegedűssel, Youssef Haj-al lép majd fel; Rão Kyao, aki a török lantos Mehmet Polat-al távol-keleti és török népzenét fog játszani; az ütőhangszeres Horváth Kornél Sameer Makhul izraeli lantossal és a szerb bőgős Vasilic Nedad-al mutat be közös pordukciót; a modern felfogású flamenco énekes, Paloma Povedano pedig a tunéziai kanun játékos Daly Trikivel zenél majd együtt.

A helyszínt a belvárosi Gödör Klub biztosítja, a fesztivál ingyenes.

A szerb és lengyel rendezvények időpontjai: június 9-11 Belgrád, június 11-13 Katowice.

Részletes program: www.cremm.com