Sándor, Ede

Kortárs kvintettek a Városház téren

2010.05.19. 12:16

Programkereső

A fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál két koncertjén a fiatal magyar jazz élvonalbeli képviselői játszanak, új-zélandi beütéssel.
bágyi balázs
bágyi balázs

A DrJazz Tanári Zenekar a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola művésztanáraiból alalkult. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén szerezték diplomájukat, mára a magyar jazzélet fiatal generációjának meghatározó képviselői. Bágyi Balázs az iskola igazgatója is, több etno-jazz formációban szerepel, Kovács Linda pedig idén adta ki debütáló szólólemezét, tele izgalmas saját szerzeményekkel.

A Matthew Mitchell Double Trióra a magyar jazzben általában ritka kísérletező kedv a jellemző. Az új-zélandi gitáros-zeneszerző, a jazznek és a pszichedelikus zenéknek egyaránt nagy híve, afféle világcsavargóként és zenei vagabundként vetődött Szegedre, ahol néha hallani a Jazz Kocsmában. Az egyedülálló gitár, szaxofon, két bőgő és két dob felállás különös alkalmat teremt a sűrű, húzós alapritmusok és az  izgalmas ritmikai megoldások felvonultatására. Zenéjük egyaránt ötvözi az észak-nyugat afrikai griot muzsikát, a Csendes Óceán szigeteinek tradícióit, a balkáni hangzásvilágot és a kortárs improvizációt. 

Május 22, Kortárs Művészeti Fesztivál, Székesfehérvár, Városház Tér, szabadtéri színpad (Esőhelyszín: Tiszti Klub, színházterem, Malom u. 2)

19:00 DrJazz Tanári Zenekar
Kovács Linda - ének, Szabó Dávid - zongora, Rieger Attila - gitár, Oláh Zoltán - bőgő, Bágyi Balázs - dob

21:00 Matthew Mitchell Double Trio
Matthew Mitchell - gitár, Ávéd János - szaxofon, Horváth Balázs - bőgő, Resch Béla - bőgő, Sárvári Kovács Zsolt - dob Bágyi Balázs - dob