Emma

Újabb négyes a 424-esen

2010.05.22. 00:00

Programkereső

A román-magyar Jazzmozdony következő, pesti és szegedi állomásain Boros Zoltán és Alin Constanţiu, valamint Oláh Zoltán és Cseh Balázs szerepel.
Boros Zoltán
Boros Zoltán

A Gyárfás Isván művészeti vezetésével működő Jazzmozdony  programsorozat, amelyet a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum KULTEA Klubja közösen szervez, újabb koncerthez érkezett. A vegyes válogatott romániai tagjai közül zongorán Boros Zoltán hallható. 1961-ben alapította első együttesét Nagyváradon. Később, 1966-ban, még a Kolozsvári Zeneakadémia hallgatójaként, készítette az első hangfelvételeit a Román Televíziónál. 1969-ben a szaxofonos Ioan Tripával részt vesz az első romániai jazzfesztiválon. 1971-től az RTV magyar nyelvű műsorának zenei szerkesztője. 1984-ben Ovidiu Bădilă basszusgitárossal játszik a Nagyszebeni  Jazzfesztiválon valamint más zenészekkel, mint például Alin Constanţiu (klarinét). Szóló albuma a Paşi spre infinit, vokális szerzeményeit Aura Urziceanu és Anca Parghel énekelték el. 1989-ben elnyerte a Romániai Zeneszerzők Szövetségének Díját az Alternative című modern hangvételű szvitjével. Román partnerei között ott találjuk Bebe Prisadát, Mihai Farkast, Decebal Bădilăt, Billy Bontaşt, és az 5T énekegyüttest.

Boros régi társa, Alin Constanţiu úgy ismert, mint a klarinétos szvingkirály. Először hegedülni tanult, végül a Bukaresti Zeneakadémián klarinét szakon fejezte be tanulmányait. 1990-2005 között a Román Rádió nagyzenekarának tagja. Olyan zenészekkel lépett fel mint Körössy Jancsi, Richard Oschanitsky, Jean Ionescu, Cristian Colan, Radu Maltopol, Eugen Ciceu (Cicero), Marius Popp, Johnny Răducanu, Teodora Enache és Anca Parghel. Filmzenéket is szerez. Szerepelt Nagyszeben, Bukarest, Debrecen (Marius Poppal), Göttingen, Minden, Hannover, Prága (Marius Poppal és Eugen Gondival) jazzfesztiváljain.

Alin Constantiu
Alin Constantiu

Oláh Zoltán nagybőgős 1974-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányai jazz- és zenepedagógia szakon. A zenélés mellett jelenleg is oktat. Társszerzője a Harcsa Veronika Quartet (You Don't Know It's You), a Gyárfás Trió (Old Amsterdam), a Balázs Elemér trió (Sztereó), a Jazz Steps és Joe Murányi (Fifty-Fifty) lemezeinek. Megfordult a JazzSteps, a Bolla quartet, a Jazzpression, a Budapest Jazz Orchestra, a Tóth Viktor trió, a Tisza Bea és a Jazzmine, a Szabó Dániel trió együttesekben, most is tagja a Hungarian Swing Companynek. A 2005-ben Avignonban rendezett jazzversenyen a Bolla Quartert tagjaként elnyerte a legjobb zenekarnak járó szakmai- és közönségdíjat.

Cseh Balázs dobos 1974-ben született Budapesten, a Gyárfás István Trió tagja, már három közös albumuk jelent meg. Számos fesztiválon szerepelt és olyan zenészekkel játszott együtt mint Fritz József, Tommy Vig, Szakcsi Lakatos Béla Jr., Oláh Kálmán, Tűzkő Csaba, Johny Răducanu, Ladislav Fidri, Balázs József, Agostino Di Giorgio, Tom Young, Kósa Zsuzsa, Zsédenyi Adrienn, Makovics Dénes, Egri János, Regős István és Bubby Chen.

 

Jazzmozdony

Május 28-án, 20:00 MKVM Kultea Klub (Bp.)

Május 29-én 19:00 Crand Café & Cinema (Szeged)