Sándor, Ede

Jazzhíd a Mikszáth téren

2010.05.25. 12:00

Programkereső

A Magyar Jazzművészek Társaságának színe-java fellép az európai gondolatot immár negyedszer propagáló egész napos szabadtéri fesztiválon, a Mikszáth téren.

Tim Ries Foto Lourdes Delgado
Tim Ries Foto Lourdes Delgado

Saját együttese élén énekel Berki Tamás, aki az ehavi Fidelio Estnek is házigazdája lesz a BJC-ben, játszik az indiai zenében is mesterszintet elért Lantos Zoltán hegedűs, méghozzá a Hammondárium nevű trió (Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Martonosi György) vendégszólistájaként. A dobos Balázs Elemér és együttesének vendége Norbert Marius lesz. A basszusgitáros Magyarországon született, 1987-ben a Berklee College of Music-on diplomázott. Azóta New York-ban él, sikeres szólista, session- és stúdiózenész. Balázs Elemér nemrég Regály György és Bolla Gábor társaságában játszott vele a Columbuson.

Ugyancsak a híres magyar dobossal hallható újra Budapesten Tim Ries szaxofonos, aki a Rolling Stones projekttel járja a világot. Új lemezének anyagával érkezik a Babos Project Special, vendégként velük lesz Dés László, valamint a Csanyi-Lattmann zenekar Horváth Kornéllal kiegészülve. Szőke Nikoletta, aki a legutóbbi Fidelio Jazzesten varázsolta el a teltházas Budapest Jazz Clubot keresetlen, de nem eszköztelen énekével, ezúttal a Modern Art Orchestra vendége lesz.

0F97AA3C-E5E5-4E05-9A58-48A23AD17013

A Jazzhíd fináléját a Syndicate, Joe Zawinul halála után is együtt maradt zenekara adja. Talán leghíresebb tagjuk a Bécsben élő brazil gitáros, Allegre Corea, aki többször is fellépett már a Jazzművészek egyik legaktívabbikával, Horváth Kornél ütőhangszeressel. A levezetésről a fesztivál után az Oláh Kálmán Szextett (időközben tehát tisztáztuk a plakát többértelműségét - jazzszerk) mellett Szakcsi Junior és triója gondoskodik a közeli BJC-ben, a szabadétri színpadhoz még közelebbi Zappa Cafében pedig az Enyedi Sugárka Jazz Tett. Közben a jólértesült Syndicate-rajongó jazzerek a Take5-ba foglaltak asztalt, az éjszakai örömzene reményében.

Május 29, 12:00-24:00 Európa Jazzhíd

Mikszáth tér (Bp. VIII.ker.), Budapest Jazz Club, Zappa Café