Konrád

Paul Anka még mindig végzetes

2010.05.25. 00:00

Programkereső

Paul Anka néhány évvel ezelőtti visszatérése Rock Swings című lemezével ha nem is példátlan, de mindenképpen figyelemre méltó. VIDEÓVAL
Paul Anka visszatérő sikerlemeze
Paul Anka visszatérő sikerlemeze

Paul Anka június 3-án ismét Budapesten, a Papp László Budapest Sport Arénában lép fel, a 90.9 Jazzy által szponzorált koncerten. Tavalyi fellépésén is hatalmas volt az érdeklődés.

A közel 120 lemezt magáénak tudó kanadai énekes, aki 50 éve a pályán van, a könnyűzene történetének egyik jelentős dalszerzője is. Az idén júliusban 69.-ikbe lépő Anka azon kevés énekes közé tartozik, aki ugyanúgy szól a 60-as évek zenéjéért rajongókhoz, mint azokhoz, akik a 80-as, 90-es években találtak kedvenceikre. Az egykori tinibálvány olyan régi slágereivel írta be magát a könnyűzene történetébe, mint a You Are My Destiny (Te vagy a végzetem), vagy a másik kolosszális number one, a Diana.

Ugyan soha sem hagyta abba a pályát, de a Rock Swings című albummal óriási sikert aratott. Több, stílusban eredetileg keményebb szám is megtalálható szvinges felfogásban, mint a Nirvana: Smells Like Teen Spirit című dala, vagy a Soundgarden Black Hole Sun-ja. Kevés zenész tudta volna ezt az koncepciót (újat régi stílusban) olyan sikerrel megoldani, mint Paul Anka.

Az énekes kevésbé ismert oldala, hogy nem csak saját magának írt örökzöld dalokat, hanem több világhíres pályatársának is. Frank Sinatra talán leghíresebb dalát, a My Way-t is például ugyanúgy Anka szerezte, ahogyan Tom Jones She's A Lady-jét. Nemrégiben az is kiderült, hogy Michael Jackson utolsó slágerét, a This Is It-et is Paul Ankával közösen írta. Az alábbi videóból pedig két dolog derül ki: hogy ő most is le tudja kötni egy stadion figyelmét egy intim dallal, zongorán kisérve magát, a másik pedig az, hogy az intimitásnak a hordozható távbeszélő nem kedvez.