Konrád

Az első Orszáczky-díjátadó

2010.05.26. 18:31

Programkereső

A Modern art Orchestra koncertje alkamából adják át az első, Orszáczky Jackie-ről elnevezett díjat, amit Fekete-Kovács Kornél érdemelt ki.
Fekete-Kovács Kornél
Fekete-Kovács Kornél

Amint arról a Fidelio már beszámolt, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete tavaly díjat alapított Orszáczky Miklós (Jackie) emlékére. Így az Istvánffy Benedek-díj mellett elismerik a 40 év alatti könnyűzenei alkotókat is, további megbecsülést kívánnak szerezni a szerzői munkának, és a média-divattól és az eladási statisztikáktól független, szakmai értékszemléletet kívánnak érvényesíteni. Az egyesület szerint Orszáczkyt szakmai és emberi kvalitásai, az egész életében képviselt művészi igényessége, alkotói gondolatgazdagsága, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai tették idehaza és később Ausztráliában is igen rangos művésszé.

Az első Orszáczky-díjat Fekete-Kovács Kornél nyerte a 8:45 AM/PM című művével. A trombitás-szánykürtös (és képünkön tenorkürtös) Fekete-Kovács az egyik legtöbbet foglalkoztatott stúdiózenész, saját jazz-kvintettjén kívül tagja Bacsó Kristóf kvartettjének, mindenek előtt pedig alapítója és vezetője a Modern Art Orchestrának (MAO), emellett kiterjedt tanári és szakmai érdekképviseleti munkásságot is folytat.

A díjátadóra a MAO kettős koncertje alkalmából kerítenek sort, május 30-án vasárnap este fél kilenckor, a díjat az egyesület nevében  2010. május 30-án vasárnap este a 20.30 órakor kezdődő koncert keretében Miklós Tibor, Nádasdy-díjas szövegíró, fordító, dramaturg adja át. Ezen a napon ugyanis folytatódik a Budapest Jazz Clubban a Modern Art Orchestra ifjúsági - a műfajt persze nem csak a fiatalok köráben népszerűsíteni próbáló - koncertsorozata. Ennek koncepciója az, hogy a jazz big band fő hangszereit és a MAO aktív zeneszerző-szólista tagjait párhuzamosan mutassák be. A délután ötkor kezdődő (félárú) koncert mottója: Fókuszban a gitár, az este fél kilenckor kezdődő hangverseny repertorját pedig döntően a zenekar gitáros-zeneszerzője, Oláh Szabolcs műveiből állították össze.