Márk

Elkezdődött a Református Zenei Fesztivál

2010.06.04. 20:20

Programkereső

Június 4-6. között rendezik meg a hetedik református zenei fesztivált a Ráday utca környékén.

A változatos lelkiségi és pedagógiai programokat is kínáló fesztivál gazdag kínálatából néhány klasszikus és jazz-világzenei koncertet ajánlunk olvasóink figyelmébe. Június 5-én szombaton délután négytől a Transylmania együttes székely és csángó népdalfeldolgozásai, este 7-től a Misztrál versmegzenésítései szólalnak meg szintén a Bakáts téren. Közvetlenül utánuk az klasszikus és könnyedebb zenei kifejezésmódokat vegyítő, eMeRTon-díjas After Crying lép fel.

6-án vasárnap délelőtt szatmári kórusok mutatkoznak be a Kálvin téri templomban, délután négytől a Bakás téri templomban Vedres Csaba és Gyermán Júlia meditatív orgona-hededű koncertjére kerül sor; majd késő délután a Vajdaságból érkező Bakos Árpád balkáni hangszerekkel kísért népdaléneke, este hattól pedig a moldvai csángó zenei hagyományokat ápoló Zurgó Együttes koncertje várja a Ráday utcai Református Teológiára ellátogatókat. A Kálvin tértől kicsit messzebb, a Fasori református templomban ugyanekkor Pálúr János orgonaművész és a Psalterium Hungaricum kórus Bach, Mendelssohn és Vajda János műveiből összeállított műsorral készül.

A fesztivál záróeseményének tekinthető „szuperkoncertet" néhány héttel később, június 25-én rendezik meg a Művészetek Palotájában. A 370 fős Egyesített Kárpát-medencei Református Kórus , valamint a közreműködő hangszeres művészek (Virágh András Gábor - orgona, Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes) közös muzsikálása a református egyházzenei koncertek méltó megkoronázásának, és egyúttal felejthetetlen élménynek ígérkezik.