Konrád

Gwilym Simcock kvartettje

2010.06.04. 11:30

Programkereső

A brit jazz új generációjának talán legfényesebb reménysége Gwilym Simcock, akinek kvartettje óriási erőket vonultat fel a jazz nemzetközi élvonalából.
Gwylim Simcock
Gwylim Simcock

A walesi születésű Gwilym Simcock a maga huszonkilenc évével az egész brit jazz egyik legnagyobb reménysége. Klasszikus zenei vonzódása és kiugró eredeti tehetsége folytán évek óta záporoznak az elismerések, pedig első szólólemeze is csak három éve jelent meg. Így nem csoda, hogy sokkal tapasztaltabb muzsikusokat tudott megnyerni saját, frissen alakított kvartettjébe: honfitársa, a gitáros Mike Walker már a nyolcvanas évek óta a nemzetközi jazzélet egyik ismert alakja. Steve Swallow basszusgitáros viszont a hatvanas évek óta tartozik az amerikai jazz élvonalába. Régóta játszik együtt Adam Nussbaum dobossal, akit már Budapesten is többször megcsodálhattunk, például Swallow-val együtt láthattuk a lenyűgözően szellemes Carla Bley társaságában. 

Ugyan még nem készült el ennek a szuper kvartettnek az első lemeze, de a már zajló turné első állomásairól nagyon pozitív visszhangok hallatszanak. A Guardian című brit napilap, amelynek rovatvezetője a tekintélyes John Fordham, azt emelte ki, hogy ebben az előzmények nélküli kvartettben nem nyomják egymást agyon a sztárok. Minden várakozását felülmúlta a produkció. A JAZZWISE című, ugyancsak brit szaklap pedig május végi, bergeni (Norvégia) fesztivál-fellépésükről azt írta, hogy bármennyire is összetettek a tagok saját szerzeményei, az nem okozott gondot a kvartettnek, amely az összeszokottság látszatát keltette, holott nemrégen alakult. 

Június 5. 19h30, Müpa, Fesztivál Színház
Gwilym Simcock-Mike Walker-Steve Swallow-Adam Nussbaum