Zita, Mariann

Jazzlovagok a klubban

2010.06.05. 09:40

Programkereső

Magyar Jazz Kerekasztal néven új, szakmai összefogás körvonalozódik, elsősorban jazzklubok és jazzfesztiválok szervezőiből, vezetőiből.
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika

A kezdeményezés konkrét előzménye az volt, hogy a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából a Magyar Jazz Szövetség idén, sőt már tavaly márciusban is összehívta a szervezőket az egész országból. Az ott feltörő panaszok és indulatok azonban érdemi munkát nem tettek lehetővé. A kedélyek megnyugvása után Bognár Tamás, a Budapest Music Center label managere írt körlevelet, és felkérte a Fidelio rovatvezetőjét, jelen sorok íróját, hogy legyen az új, szakszerű formában és higgadt hangon folytatandó eszmecsere moderátora.

Az első, a korábbiakhoz hasonlóan a Budapest Jazz Clubban tartott találkozón már történt is előre lépés. A résztvevők megállapodtak, hogy egyelőre mindenki előtt nyitva álló tanácskozó fórumot hoznak létre, és nem kívánnak a meglévő szakmai szervezetekkel és egyesületekkel semmilyen módon versenyre kelni, hanem azokkal együtt kívánnak működni. Egyik első céljuk például elejét venni, hogy jelentős hazai jazzesemények egy napra kerüljenek.

A tanácskozás egyelőre a Kerekasztal elnevézésnél maradt, hogy ezzel a nyitottságot és a résztvevők teljes egyenlőségét hangsúlyozza, de elhangzott javaslat a Hungarian Jazz Network elnevezésre is. Egyetértenek abban is, hogy legfontosabb feladatuk az eddig el nem ért közönségrétegek megnyerése a műfaj számára, erről rendezik a következő tanácskozást június 7-én. A jazz különböző válfajai által eddig meg nem érintett fiatalokkal akarják megismertetni és lehetőleg megszerettetni a műfajt, mert a közönség elöregedése reális veszély itthon és külföldön egyaránt. Ugyancsak növelni akarják a műfaj presztízsét Magyarországon. A részt vevők szavaztak arról is, hogy a magyar jazz külkapcsolataival, ennek információs hátterével, magyar produkciók külföldre jutásának támogatásával egy későbbi fázisban kívánnak foglalkozni, de egy website-ot addig is al akarnak indítani. A tanácskozás-sorozat későbbi témái között felvázolták egy speciális tehetség-gondozási program körvonalait és időt kívánnak szakítani a lemezkiadás helyzetének áttekintésére is.