György

Világsztárok Veszprémben

2010.06.07. 14:27

Programkereső

Az idén nyáron megrendezésre kerülő Veszprémi Ünnepi Játékokon fellép Chick Corea amerikai jazz zongorista, együtt szerepel José Cura argentin tenor és az itthon nem sokat hallott Komlósi Ildikó, lesz ’80-as évek funky-ja a The Earth Wind & Fire Experience-el, a fesztivált pedig Khaled, a rai stílus előadója zárja.
Chick Corea
Chick Corea

Az első estén, július 29-én Chick Corea új formációja, a Freedom Band lép fel. A 21. század egyik legtermékenyebb jazz zongoristájának új quartettjében olyan nevek sorakoznak fel, mint a szaxofonos Kenny Garrett, a bőgős Christian McBride vagy az immár 85 éves dobos Roy Haynes.

Komlósi Ildikó és José Cura közös opera estjére a Veszprémi Várban július 30-án este nyolc órakor kerül majd sor. Az előadáson közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a Buenos Aires-ben született Mario de Rose vezényletével. Az énekesek tavaly a New York-i Metropolitanben a Franco Zeffirelli rendezte Parasztbecsület-előadáson szerepeltek együtt, és 2006-ban mindketten átvehették a Verona per l'Arena nemzetközi operadíjat.

A '70-es és '80-as évek egyik legjelentősebb amerikai funky csapatát, a The Earth Wind & Fire Experience-t 1969-ben, Chicagóban alapította Maurice White dobos-énekes és öccse Verdine White. A zenekar felállása többször is változott, de az 1971-es Need of Love után Philip Bailey énekes-kongás belépésével végül elnyerte végleges formáját a csapat. A '80-as években Al McKay kivált az EWF-ből, majd 10 évvel később megújult energiával tért vissza a zenei életbe. Néhány egykori EWF-zenésztársával új csapatot alapított: az LA All Stars-t, mely most az EWF-et kiegészítve játszik majd Veszprémben.

A záró estén a rai stílust képviselő Khaled fog zenélni. A rai jelentése vélemény, nézet. A stílust magát egy, a hagyományos arab népzenei elemeket a nyugati pop-, jazz-, reggae- és karibi motívumokkal ötvöző irányzatként lehetne a legjobban körülírni. Az algériai születésű francia zenész 2005-ben elnyerte a BBC Radio-3 világzenei díját. Veszprémben a közönség Khaled legismertebb dalai mellett a régi arab és berber hagyományokból táplálkozó 2009-es Liberté című lemezéből hallhat majd még részleteket.

A fesztivál részletes programja: www.veszpremfest.hu