Márk

Gearbox - Lantos Zoltán

2010.06.09. 10:15

Programkereső

Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Lantos Zoltán eszköztárát mutatjuk be.

Lantos Zoltán hegedűművész a világ jó néhány zenekultúrájában otthon érezheti magát, mégis egy saját zenei nyelvet valósított meg. Már zeneakadémiai tanulmányai alatt feltűnt az itthoni és Kelet-európai jazz pódiumokon, de amint diplomát szerzett, azonnal megkezdte különös zenei és földrajzi utazását. Kezdettől fogva vonzotta az experimentális és a keleti zene és 1985-ben Indiába utazott, hogy indiai klasszikus zenét tanuljon. Csak jelen lenni a pillanatban, egyszerűségben, önazonosságban - mind spirituális, mind fizikai értelemben - ezt jelenti azóta számára a komponálás és az improvizáció. Kilenc évnyi tanulás, utazás, tanítás és koncertezés után 1994-ben visszatért Európába. Miközben egyre inkább rátalált saját, különleges hegedűhangjára, itthoni zenei gyökereit is újra fölfedezte, és összevetette az általa megismert keleti tradíciókkal, illetve az európai kortárs jazz friss áramlataival. Ezen a máig tartó, állandóan kanyargó úton olyan nagyszerű muzsikusokkal találkozott a színpadon és a stúdióban, mint Charlie Mariano, Didier Lockwood, Rabih Abou-Khalil, Dhafer Youssef, Steve Coleman, Eivind Aarset, Loreena McKennitt, Trilok Gurtu, Kai Eckhardt vagy Larry Coryell.  Ugyanilyen fontos az a számtalan találkozás kevésbé ismert rituális- és népzenészekkel a granadai sziklabarlangokban, Radzsasztán sivatagaiban, az ősi, himalájai buddhista lámakolostorokban és Bulgáriában is.

Együttese, a Mirrorworld 1997-ben alakult. Zenéjüket nehéz lenne bármelyik kategóriába behelyezni, a hasonló projekteket world jazzként jegyzik a nemzetközi zenei életben. Mégis, ez a muzsika erősen gyökerezik a magyar hagyományokban, hol gondolati, néha szemlélődő, máskor tüzes és táncos. Hangzásvilágában előremutató, jellegzetesen európai zene.

Hangszerek:
- Gáspár László 5 húros hegedű
- Ricardo Margarit Creixell 5 + 16 rezonánshúros hegedű
- Ned Steinberger Design 5 húros elektromos hegedű

Hangosítás:
- L.R. Baggs hangszedők
- L.R. Baggs Paraacoustic DI előerősítő
- Radial Tonebone PZ-Pre
- AER Acousticube Erősítő

Effektek:
- Eventide Eclipse
- Eventide Timefactor
- TC Electronics Fireworx
- TC Electronics M3000
- TC Electronics M300
- TC Electronics Nova Reverb
- Lexicon JamMan
- Boss RC-50
- Digitech Spacestation xp-3000

 
CB81C0E0-60D0-42E6-97CC-D019F732B1D7
 Szoftver:
- Logic Pro 9, Mainstage
- Ableton Live 8 

Midi vezérlő:
- Digitec control-8 midipedál
- Novation Launchpad
- Apple iPad

Laptop:
- Apple macbook pro, i7 15"

Interface:
- RME Fireface 400

Szintetizátor, dobgép:
- Elektron Monomachine mk2
- Elektron Machinedrum UW mk2