Zita, Mariann

A lamantin szárazföldi élőhelye Szombathely

2010.06.12. 10:12

Programkereső

Szombathely legfiatalosabb fesztivál-hangulata kel életre a most már tíz éve működő Lamantin Jazz Fesztiválok és nyári táborok alkalmával.
Benny Golson
Benny Golson

A lamantin egy meglepően ormótlan emlős állat, amit csak részben magyaráz, hogy a szirénfélék családjába tartozik, amit másképp tengeri teheneknek is nevezünk. De mindez csak azért érdekes, mert ez a lény a névadója a szombathelyi jazzélet legfelemelőbb eseményének. A Lamantin Jazz Fesztivál évtizedes múltra tekint vissza. A fesztivál attól igazán különleges, hogy együtt rendezik a Lamantin Improvizációs Táborral, amelyen a tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki (Márkus Tibor, Spányi Emil, Friedrich Károly, Tóth Viktor, Elek István, Lakatos Ágnes és sokan mások), amelynek tanári és diákzenekarai is fellépnek a fesztiválon, és a fesztivál külföldi, főleg amerikai sztárjai általában tanítanak is.  

Az esti koncerteken fellép a Bolyki Brothers és az amerikai The Johnny Thompson Singers, ők képviselk a gospelt, a Tátrai Trend a rockjazzt. Ugyancsak Amerikából érkezik az ott tanuló Juhász Márton együttese, a franciaországi Ozone Trio Spányi Emillel, és (szemben a korábban meghirdetetett műsorral nem Scott Hamilton, hanem), a legendás amerikai szaxofonos, Benny Golson lesz a fesztivál és a tábor fő attrakciója, aki 22-én ad koncertet saját kvartettje élén. A fő helyszín a Fő téren álló fesztiválsátor, valamint a belváros kávézói és éttermei, köztük a Lamantin Club (Country Club).

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor
Június 20-26, Szombathely, több helyszínen