Ervin

Modernizáló félfordulat

2010.06.14. 18:45

Programkereső

Lakatos Ágnes új kvartettje mutatkozik be a Take 5 Jazzklubban e hét pénteken, másnap pedig kórusát hallhatják Solymáron.
Jazz Voices plen air
Jazz Voices plen air

Lakatos Ágnes a hazai jazz különleges énekes egyénisége, közvetlen stílusa sosem zárta ki, hogy mikrofonnal a kezében azonnal erős, igazi dívára valló színpadi jelenlétet sugározzon. Kimondott szólóénekesi pályája mellett egyrészt az egyik legfontosabb tanára a jazzénekeseknek a volt „Postás"-ban, ami most már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába integrálódott és a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén. Másrészt mindig ambicionálta a vokálegyüttes műfajt, a tanítványaival alakítotton kívül több ilyen alakulatban is fontos szerepet vállalt. 2000-ben alapította és vezeti a Jazz Voicest, amellyel több nemzetközi díjat is nyertek, és énekelt az East Side Jazz Company-ban is. Első szólólemezét tíz éve adta ki a Binder Music Manufactory, a legutóbbi pedig két éve jelent meg. Ez, a Voice and Bass egy duó férjével, a bőgős Csuhaj-Barna Tiborral.   

Lakatos Ágnes
Lakatos Ágnes

Az új kvartett egy modern, harmóniában gazdag és ritmusban változatos zenei ideált követ, amelybe a funk, a latin, és a blues (á la Cassandra Wilson) is helyet kap. A zongoristára mindez óriási terhet ró, de Lachegyi Máté fiatal kora ellenére biztos kézzel oldja meg ezt a komplex feladatot. A bőgős a nem sokkal idősebb Nagy Péter, aki Badics Márk dobossal együtt a szokásos hazai modern mainstreamnél bátrabban kezeli hangszerét. A repertoár legékesebb darabjai (E.S.P, La Fiesta, Freedom Jazz Dance) garantálják, hogy nem egy átlagos jazzeste kiszámíthatóságát, hanem izgalmas, jazzes kockázatvállalást hallhatunk tőlük. 

Másnap, szombaton a Solymári Jazz Weekend nevű rendezvényen Lakatos Ágnes „kórusa", a Jazz Voices hallható, több más énekessel és zenekarral együtt.  

Lakatos Ágnes Quartet
Június 18, 20:00  Take 5 jazzclub

Jazz Voices, Király Martina-Rácz Krisztián akusztikus duó, Kovács Linda Quartet, Equinox
Június 19, 17:00 Solymári Jazz Weekend, Apáczai Művelődési Ház, Solymár