Márk

A víziszínpadon szvingelnek

2010.06.15. 10:00

Programkereső

A bánki Armstrong fesztivál idén pont hetedik évébe lépett, de a részt vevő zenekarok és muzsikusok szinte egytől egyig kerek jubileumokat tudnak felmutatni.
Víziszínpad az Armstrong-fesztiválon
Víziszínpad az Armstrong-fesztiválon

A közönség és Rókusfalvy Pál idén kénytelen lesz nélkülözni Joe bácsit, Louis Armstrong egykori klarinétosát, teljes nevén Joe Muranyit, de Rókusfalvy műsorvezetőként biztosan egyedül is pompásan fogja szórakoztatni közönségét, hiszen a borász, fogadós, dixieland muzsikus és rádiós kezdettől fogva házigazdája volt a fesztiválnak. Joe bácsi hál'istennek jól van, de mivel 82 éves, inkább csak távbeszélőn fogja köszönteni a fesztivált, és ízes beszéddel nyílván elmond majd egy-két anekdotát „Lajos Armstrongról" - ahogy ő hívja egykori főnökét. A másik fontos változás, hogy idén már nem csak a színpad, hanem a nézőtér egy része fölött is lesz tető, hátha...

A fesztivált a művészeti vezető, Ittzés Tamás zenekara nyitja, de a Bohém Ragtime Band mellett itt lesz a velük egyszerre indult, és ugyancsak hallatlanul népszerű és sikeres magyar old-timer zenekar, a Hot Jazz Band. Mindkét társaság a huszonötöt ünnepli! A külföldiek közül ínyenceknek való csemege a Three Wise Men, egy holland klarinétos, egy olasz zongorista és egy osztrák dobos triója. Ugyancsak az európai tradicionális jazz kiválósága a La Vella Dixieland - ők harminc gyertyát gyújtanak idén a tortán -, akik már a Bohém Ragtime és Jazz Fesztiválon egyszer s mindenkorra belopták magukat a magyar közönség szívébe. Aligha lepődik meg bárki, aki a régi jazz kedvelője, és idáig jutott az olvasásban, hogy Benkó Sándor is jubiláns idén, a hetvenedik születésnapja lesz augusztus 25-én.

Johnny Thompson
Johnny Thompson

A vasárnap délutáni koncertet az Easy Jazz Band adja, az esti fő műsorszám pedig a Johnny Thompson Singers. Az együttesek között ők a rangidősek, mert 45 éve léteznek. Egyik első amerikai együttesként megengedtetett nekik, hogy a gospelt prédikálják a Szovejtúnióban, sőt 1972 óta Magyarországon is többször megfordultak, először az Alba Regia fesztiválon. A prédikátor-zeneszerző-zongorista Johnny Thompson, aki viszont már túl van a hetvenen, az egyetemes gospel fontos alakja, és nincs különösebb jelentősége, hogy ő a The Fire Baptized Holiness Church Of God Of The Americas felekezethez tartozik. Minden éjjel jam session várja a kitartó rajongókat.

VII. Louis Armstrong Jazzfesztivál, Bánk
Június 25:
19.00 Bohém Ragtime Band (H)
20.20 Three Wise Men (NL-I-A)
21.45 Benkó Dixieland Band (H)

Június 26:
16.00 Easy Jazz Band (H)
19.00 Hot Jazz Band (H)
20.20 La Vella Dixieland (E)
21.45 Johnny Thompson Singers  (USA)