György

A Zene Ünnepétől Szentivánéjig

2010.06.21. 13:02

Programkereső

Lapot kért 21-re a Gödör, hogy vele a Zene Ünnepét még három nappal megtoldja, hogy elérjen vele Szentivánéjig, amikor újabb zenei csúcsidőszak tetőzik Pesten.
Tárkány Művek
Tárkány Művek

A Gödör a napéjegyenlőségre idén is a Víg Végnapjaink elnevezésű fesztivállal teszi fel a koronát. Igencsak különböző műfajok és előadók váltják egymást, ráadásul a zene ünnepi, hétfői parádén egyenesen húsz percenként, úgyhogy kikapcsolódásra a közönségnek biztosan nem lesz ideje. Kicsivel lazább tempó és egységesebb stílus jegyében lépnek már fel kedden a művészek, amikor három kiváló alternatív zenekar (Specko Jedno, Kézi Chopin, Balaton) koncertezik. A szerdát egyedül kapta a Tárkány Művek, akiknek egyben ez a lemezbemutató koncertje is.

Egész kis jazzfesztivál kerekedik Iván napján, játszik a Váczi Eszter Quartet, a Dresch Quartet, a Triton és egy itthon lényegében debütáló zenekar, az Amerikában tanuló, nevét már ékezetek nélkül író magyar dobos, Marton Juhasz együttese, amelynek sztárvendége Alan Benzie, skóciai zongorista.

A Juhasz-group nem csak a Gödörben, hanem másnap - teljes koncerten -, a Budapest Jazz Clubban is meghallgatható. Péntek lévén ráadásul az ingyenesen látogatható jam session is rátesz a Múzeum utcai hangulatra egy lapáttal, házigazda a dobos/énekes Emilio.

Persze a legalább dobpergés, de azért lehetőleg nagyzenekar kísérte tűzugrás nem csak az Erzsébet téri koncertszervezők fantáziáját mozgatta meg. A Pataky munkatársai Kőbányán, a Művelődési Háztól pár lépésre, a Helytörténeti Gyűjtemény kertjében várják próbatételre a fiatal párokat, és mindenkit, aki táncolni akar, a talpalávalót a Sültü zenekar szolgáltatja. Szombat esti nyári lazításhoz különösen ajánlatos Zsuffa Péter jazz jockey műsora a Szimpla Kertben. A nyári hangulat a Művészetek felkent Palotáját sem kíméli, és a Hey, June! mottó alatt futó sorozatban a Fesztiválszínházban a Firkin koncertsó hallgatható-nézhető meg. A MÉZ, és más brit meg ír folkzenekarok hagyományát továbbvivő zenekar, amely nagyon sokat mondó nevét a 9 gallonos sör-űrmértékről nyerte el, péntek este lép fel. További részletek a Fidelio folyamatosan frissülő programkeresőjében.