Csilla, Noémi

Jön a Pat Metheny Group

2010.06.26. 16:22

Programkereső

Legalább húsz éve a magyar közönségnek is nagy kedvence, a pop népszerűségi csúcsait ostromló, de allűrök nélküli jazzgitáros. Pat Metheny újra Pesten lép fel.
Pat Metheny
Pat Metheny

Pat Metheny az elmúlt években többször is járt Magyarországon, de most a legendás Pat Metheny Grouppal lép színpadra, így feltehetően a kilencvenes évek filmszerű, mozgalmas együtteseihez képest most intimebb, inkább belső fénnyel világító zenére számíthatunk. A Group 1977 óta létezik, nagyjából állandó felállásban. Történetét tizenhárom album és hét Grammy-díj kíséri. A hűséges billentyűs Lyle Mays, a már producerként is világhírű Steve Rodby bőgős/basszgitáros és a keresett dobos Antonio Sanchez alkotják ezt a félelmetes képességű kvartettet.

Methenyék Ljubljanából érkeznek a Songbook turné Margitszigeti állomására, majd következik Prága, Varsó, utóbb több helyszín Németországban és Svájcban. A repertoár részben emlékeztet a Day trip című lemez anyagára, amelyből koncertlemez is készült, de az Orchestrion számait még az év vége előtt egy másik turnén fogják, más felállásban előadni. A Songbook tehát arra utal, hogy afféle „Best of" válogatást fogunk hallani Metheny ismert, sőt híres számaiból.

Korábbi fellépései és lemezei alkalmával Metheny olyan művészekkel zenélt együtt, mint Steve Reich a Different Trains-ben, Ornette Coleman a mellbevágó Song X-en, Herbie Hancockkal több felállásban is, Jaco Pastorius, aki korai triójának meghatározó egyénisége volt, továbbá egy sor híresség több stílusból, mint Jim Hall, Michael Brecker, Jack deJohnette, Milton Nascimento, David Bowie és Brad Mehldau.

Metheny tizenhét Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban és több, különböző szavazáson is elnyerte a „legjobb jazzgitáros" címet. Aranylemez lett a (Still Life) Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. A PMG hét egymást követő évben kapott Grammy Díjat hét egymást követő albumért. Az év nagy részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.  

Miközben ilyen széles körben elismert zenész, allűröktől mentes, könnyen megközelíthető. A fiatalokat mindig bátorító lényének köszönhetően tanárként is igen népszerű. Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb, aki valaha is tanított a Miami Egyetemen. Ugyanezzel a büszkélkedhetett egy évvel később a Berklee College of Music-on, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták. Több gitár kifejlesztésében is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár és az Ibanez PM-100-as jazz gitár.

Június 30, 20:00 Pat Metheny Group - The Songbook Tour

Margitszigeti Szabadtéri Színpad