Csilla, Noémi

Minden a dobról szól Dévaványán

2010.06.30. 10:00

Programkereső

A Dévaványai Termál- és Strandfürdő kilencedik éve ideális helyszíne napközben a dobos műhelyfoglalkozásoknak, este az ütős- és táncelőadásoknak.
A Sankolokan a Dévaványai Dobfesztiválon
A Sankolokan a Dévaványai Dobfesztiválon

Az idei fesztiválprogram a Kultúrák Közeledése ENSZ-év jegyében áll. A Dobfesztivál nemzetközi mezőnyét Abdoul Aziz, az afrikai dob, a djembe fiatal francia mestere és francia-magyar zenekara, a tradicionális nyugat-afrikai zenét játszó Sankolokan erősiti. Vendégük Mamadou Traore szenegáli dobos és táncos, aki háromnapos tanfolyamot tart. A mozgásművészet terén fiatal kora ellenére hihetetlen akrobatikával capoeirázó francia Cara de Peixe és Ligeiro lesz a fesztivál külföldi vendége, akik szintén tartanak workshopot is.

Gyerekek a Dévaványai Dobfesztiválon
Gyerekek a Dévaványai Dobfesztiválon

Színpadra lép még az afrikai dobzenét játszó Afrobreakz, Yankadi Freehand Session, Humann Bamboo és Kolati együttes, a kortárs és tradicionális ütős zenét egyaránt játszó Kalungu Ütőegyüttes, a honfoglalás kori magyar dobzenét idéző Szilaj Dobkör, a világzenét reaggevel és rockzenével vegyítő Narco Polo. Ezen kívül hallhatjuk Gozlan Fatima ütőhangszeres és Kobza Vajk lantos orientális improvizációját, az Oláh Annamária énekét elektronikával és tüzes ütősökkel vegyítő Meszecsinkát, valamint a különleges és ritka „Hang Drum" nevű ütőhangszeren játszó Pável Norbert és Soós Arnold játékát. Lemezbemutató koncertet tart a didgeridoo virtuóz játékosa, Csirmaz Gábor és tablán játszó társa, Mótyán Tibor, és fellép a reagge és dub ifjú tehetsége, Jahteomo is. 

IX. Dévaványai Dobfesztivál
Július 7-11, Dévaványai Strandfürdő