Csilla, Noémi

Brit elismerés a magyar „prímásoknak”

2010.07.14. 21:28

Programkereső

Az Egyesült Királyság vezető világzenei magazinja a Songlines júliusban beválasztotta a Rendhagyó prímástalálkozó című kiadványt a 12 legjobb világzenei album közé.
rendhagyó prímástalálkozó
rendhagyó prímástalálkozó

Ez a prímástalálkozó azért rendhagyó, mert összességében igen messze vitte tovább azt a hagyományt, amelyből kiindult. A Rév együttest is alapító Lakatos Róbert kezdeményezésére ez a találkozó nem csak a cigányzenekarok hegedűs „primáriusát" állítja előtérbe. Szélesebbre tárva a kaput az etno-zenék előtt, örömzenét hozott létre jónéhány koncerten és ezen a lemezen, amelyre meghívást kaptak más hangszeresek és énekesek is.

Nyilvánvalóan a virtuóz „párbajozáson" túllépő, tartalmas zenei kommunikációt értékelte nagyra a brit Songlines című szaklap, amely utolsó megjelent számában a lemezt a 12 legjobb világzenei album közé választotta. A méltató cikkben Simon Broughton kiemeli, hogy ez „a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet. (...) Igazán demokratikus, ahogy a kezdő legényesben Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Dresch Mihály (szaxofon) és Both Miklós (elektromos gitár) mind nagyszerű szólókkal mutatkoznak be. Ezt végigkíséri az egész lemezen át egy fantasztikus hegedű, brácsa, bőgő hármas." Végül leszögezi: „A tradicionális magyar zenének ez a magas művészi színvonalon megvalósított, életteli, különlegesen inspiratív előadása egy új szín a világ zenei palettáján."

A tavaly a Folkeurópánál megjelent lemez fentebb még nem említett közreműködői: Herczku Ágnes, Korpás Éva - ének, Pál István „Szalonna" - hegedű, ének,  Mester László - brácsa gardon, Doór Róbert - nagybőgő.