Konrád, Tivadar

Jazzfogócska a Fogasházban

2010.07.20. 11:24

Programkereső

Július 22-től kéthetente csütörtök esténként új jazz sorozat indul a lebontás helyett új életre kelő Akácfa utcai épületben, a Fogasház – Kulturális Befogadótérben.

Jazzfogócska mottóval a magyar jazz és világzene fiatal, de már érett, és egyre inkább elismert, nagyjából harmincas éveiben járó zenészei kapnak kéthetente fórumot. A Fogasház neve - nos egy cégér megmaradt az utcafronton a régi időkből, egy igazi műmosollyal, a tábla ugyanis egy fogtechnikusé volt. A sorozat mottója természetesen arra utal, hogy a generáción belül a muzsikusok szoros kapcsolatban állnak, és egymás zenekaraiban különböző koncepciók megvalósításában újra- és újra együtt dolgoznak.

Tóth Evelin
Tóth Evelin

Az első esten a Hólyagcirkusz társulatból és az Ektarból ismert, Hamid Drake-kel duóalbumot, valamint több szólólemezt is kiadó, utánozhatatlan hangú énekesnő, Tóth Evelin improvizál jazz és fado dallamokra, Szalai Péter cajun-, és Kardos Dániel gitárkíséretével.

Augusztusban először a friss Aegon-társdíjas gitáros és zeneszerző, Juhász Gábor, generációjának egyik igazi kiválósága szemezget 1978 című, igazán eredeti projektjéről, a lemezen is közreműködő zenésztársakkal, például Bacsó Kristóffal. Lantos Zoltán talán a legtöbbet utazó magyar muzsikus, aki rezonáns (indiai) és klasszikus hegedűn egyaránt káprázatos, ezúttal mindezt még komoly elektronikával és elektromos hangszereken elbűvölő társakkal egészíti ki. A bostoni és párizsi jazz mélyvízet is sikerrel átúszó Bacsó Kristóf hazatérése után adta ki sokáig érlelt kvartett-lemezét, az Alteregost, melyen trombitás alakpárja Fekete-Kovács Kornél, a rimusszekciót a Baló-Szandai páros alkotja, ők hallhatók az első szeptemberi esten. 

Július 22, 20:00 Tóth Evelin: Jazz és fado (km.: Szalai Péter - cajun, Kardos Dániel - gitár)

Jazzfogócska, Fogasház (Bp., VII.k. Akácfa utca 51.)

(Ingyenes)