Konrád

Gearbox - Oláh Dezső

2010.07.22. 10:00

Programkereső

Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Oláh Dezső eszköztárát mutatjuk be.
Oláh Dezső
Oláh Dezső

A zongorista, zeneszerző Oláh Dezső - vagy ahogy mindenki hívja, Dezsőke - a hazai 30 év alatti nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. 2009. tavaszán kapta kézhez művész-tanár diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. 2006-ban készítette első rádiófelvételét a Bartók Rádióban, ahol hangszerelőként is bemutatkozott. Fiatal kora ellenére már olyan muzsikusokkal játszott együtt mint Berkes Balázs, Kőszegi Imre és László Attila.
Tagja a Bőm Triónak, a zenekar vezetőjével Bőm Dániellel és Hideg Csabával közösen zeneszerzője volt Szabó Csilla Komoly Dolgok című filmjének. Saját triója 2005 szeptemberében alakult. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött, bemutatkozott már a Művészetek Palotájában, a Merlin Színházban valamint a Thália Színházban is. Utóbbi helyszínen Botos József vendégművésszel kvartetté kiegészülve adott koncertet.  Repertoárjukon első sorban jazz standard-ek szerepelnek de előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció is. A trió mellett egy nagyobb, hét tagot számláló saját zenekart is vezet, amellyel fellépett többek  között a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Showcase-en.
2009. március 15-én mutatták be Dreams From Hungary című darabját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2010-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Stephen D'Agostino vezényletével játszotta átiratát, amely a Heven Street Seven zenekar egyik számából készült.

Akusztikus zongorák (preferált):

- Steinway Concert Grand - Model D

- Bösendorfer Model 214, 225, 280, 290 Imperiál

- Fazioli Grand Piano

Zongora (otthoni gyakorló hangszer):

- Yamaha U1

Elektromos zongora:

- Korg sp-250

 www.myspace.com/dezsoolah