Ervin

13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál

2010.07.26. 15:52

Programkereső

13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál. Szimbolikus évfordulóhoz érkeztünk, hiszen a zsidó hagyományok értelmében az érett korba lépő fiúkat ekkor fogadja be a felnőtt közösség, ekkor válnak a zsidó társadalom férfi tagjává. A 13-as szám a Teremtés Könyve szerint szimbolizálja a zsidó kultúra állandó, aktív jelenlétét, az élet örömteli megélését is, éppen ezért döntő jelentőséggel bír a fesztivál életében.
Vadas Vera
Vadas Vera

Nem véletlen, hogy az augusztus 29-i nyitókoncertünk címe Bar Micvo - Örömkoncert, mint ahogy nem véletlen az sem, hogy Fesztiválunk újdonsága egy-egy nagyszerű művész életútjának, műveinek bemutatása.

Első vendégünk az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László, akinek alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy akár két fesztivált is megtölthetnénk vele. Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági és Póka Angéla tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, de ő maga is aktívan részt vesz a programokon, hol énekel, hol zongorán kísér, hol szaxofonján improvizál...

A Szó és zene elnevezésű programon a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból Dés László, Dés András és Barcza Horváth József improvizációira.

A Dohány utcai Zsinagóga ad otthont a 100 Tagú Cigányzenekar zsidó zeneszerzők örökzöld dalaiból, operetteiből és filmzenéiből összeállított, felejthetetlennek ígérkező koncertnek, melynek címe: Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország.

Külföldi vendégművészeink közül kiemelkedik a tengerentúlon milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes, Matisyahu, aki szeptember 5-én először ad koncertet Európában, itt Budapesten, a Syma Csarnokban. A rangos külföldi vendégek sorát gazdagítja a nemzetközi hírű izraeli Beer-Sheva Színház, amely szintén először lesz a fesztivál vendége. Edith Piaf életéről szóló különleges izraeli "hangolású" előadásukat magyar nyelvre feliratozva mutatjuk be az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember l-jén.

Izgalmasnak ígérkezik a Gozsdu udvarban a zsidó könyvhét, Pécsett, a Kultúra Fővárosában Korcsolán Orsolya hegedűművész Heber Capriccio-estje és a Budapest Klezmer Band debreceni koncertje szeptember 5-én.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Vadas Vera
a Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója