Emma

Willem Breuker emlékezete

2010.07.30. 10:00

Programkereső

Egy amsterdami kórházban meghalt Willem Breuker, a holland szabad szellemű jazz egyik meghatározó, nagy jelentőségű szaxofonosa, zenekarvezetője. VIDEÓVAL
Willem Breuker (1944-2010) és együttese
Willem Breuker (1944-2010) és együttese

Breuker 65 évesen vált a múlt héten a rák áldozatává. Az Amsterdamban született szaxofonos alapítója volt a hatvanas években az Instant Composers Pool-nak, egy laza, de művészileg nagyon is pontos irányvonalat követő csapatnak, mely mind a mai napig sikerrel működik, nemrégen a Mediawave-en is újra hallhattuk őket. Két legfontosabb társa Misha Mengelberg zongorista és Han Bennink dobos voltak. Saját, hasonló szellemű zenekarát az ugyancsak nagy hatású, sőt legendássá váló Willem Breuker Kollektiefet '74-ben alakította meg.

A holland szabadzenei mozgalomról könyvet is író amerikai szaktekintély, Kevin Whitehead, aki hosszú évekig élt az országban, abban látja a holland free jazz különlegességét, hogy a legtöbb iróniával ők voltak képesek játszani ezt a stílust. Egyik pillanatban, írta Whitehead, Breuker úgy szólózik, mint egy tőrölmetszett, pompás free jazz szaxofonos, a következőben pedig úgy, mintha azt parodizálná, aki csak blöfföl a free jazz örve alatt. Persze idővel a még mindig sanda tekinteteket kiváltó free minősítés helyett inkább a kortárs megjelölést kezdték használni, teljes joggal, hiszen egyaránt bejárhatóvá tették a „komoly" és „könnyű" oldalról érkező nyitott szellemű zenészek számára a modern improviziáció világát.

Zenekarvezetői, zeneszerzői, színházi tevékenysége mellett fontos zenei közéleti szerepet vállalt, például a nemzeti művészet-támogatási rendszer talpra állításában. '93-ban a legnagyobb szakmai elismerést, a Boy Edgar-díjat, néhány évvel később az Oroszlán Lovagrendet kapta meg.

Breuker így hívta saját zenéjét: Mensenmuziek. Alábbi, alig négy perces videónkhoz nem kell sok kommentár, Pesten erre azt mondják: nagy tűz! A Willem Breuker Kollektief '94-ben így játszotta Hapsap című számát.