Emma

Jazzfogócska másodszor

2010.08.03. 16:34

Programkereső

Folytatódik csütörtök esti jazz sorozat az Akácfa utcai, romkocsmáknál is olyanabb hangulatú helyen, a Fogasház – Kulturális Befogadótérben.
Juhász Gábor
Juhász Gábor

Jazzfogócska mottóval a magyar jazz és világzene fiatal, de már érett, és egyre inkább elismert, nagyjából harmincas éveiben járó zenészei kapnak kéthetente fórumot. A Fogasház neve onnan ered, hogy egy cégér megmaradt az utcafronton a régi időkből, egy igazi műmosollyal, a tábla ugyanis egy fogtechnikusé volt. A sorozat mottója viszont arra utal, hogy a fellépők többségének generációján belül a muzsikusok szoros kapcsolatban állnak, és egymás zenekaraiban különböző koncepciók megvalósításában újra- és újra együtt dolgoznak.

A hónap első csütörtökén először a friss Aegon-társdíjas gitáros és zeneszerző, Juhász Gábor, generációjának egyik igazi kiválósága szemezget 1978 című, igazán eredeti projektjéről, a lemezen is közreműködő zenésztársakkal, például Bacsó Kristóffal. Juhász a lemez kísérő szövegében előre bocsátja, hogy nyugodt zenét vettek fel, ez különösen eddigi legrockosabb felvételéhez, a Fényekhez (2007) képest nyilvánvaló, amint a Gramofon című lapban olvasható. Juhász gitározása és a témái egyaránt annak jegyében állnak, hogy mindig dalban és énekhangban gondolkozik. Témái szövegért kiáltanak, pedig ezeket most magának komponálta, nem egyik vagy másik énekes partnerének. Nem véletlen, hogy több énekesnő is rendzseresen kéri fel zeneszerzői és művészeto vezetői feladatokra. Szólói - és erről az oldaláról is sokan ismerik már - történetet beszélnek el, mindig egy utat, egy ívet járnak be, és szerkezetileg is áttekinthetők, átélhetők.

Augusztus 5, 20:00 Jazzfogócska, Fogasház (Bp., VII.k. Akácfa utca 51.)
Juhász Gábor kvartett Juhász (Gábor gitár, Papesch Péter basszusgitár, Bacsó Kristóf szaxofon, Schreck Ferenc harsona)

Ingyenes