György

Sziget-világ (és) jazz-zene

2010.08.05. 10:00

Programkereső

Jó okkal szünetelteti a Budapest Jazz Club augusztus közepén Múzeum utcai rendes működését: az intézmény ugyanis már második éve kiköltözik a Szigetre, idén tehát a Budapest Jazz Club Amfiteátrum helyét kell megkeressék a térképen a jazzkedvelő szigetelők.
Berki Tamás fotó Jókúti György
Berki Tamás fotó Jókúti György

Az idei program szerkezete megengedi, hogy a másfél óránkét kezdődő koncertek közé az ember, mondjuk, egy világzenei nagyszínpados produkciót is beiktasson, de idén nem lesz a nagy testvér olyan nyomasztóan közel. Ahol rögtön az első (mármint nulla utáni első) nap a Buena Vista Social Club aktuális zenekara kíséri Omara Portuondót. Örömteli, hogy a koraesti negyed hetes sáv ott is a magyar zenekaroké, már amennyire ez a fogalom ebben a körben, ezen a színpadon értelmezhető. A Csík zenekar esetében biztosan (ők egyébként a fantasztikusan sikerült Cseh Tamás emléklemez bemutatóján is fellépnek, a nulladik napon), és valamennyire a Parno Grasztra és a Besh O Drom-ra is, a Söndörgő viszont már kiegészül rendszeres vendégszólistájukkal a macedón szaxofonossal, Ferus Mustafovval. Már nem is ebben, hanem a későbbi sávban játszik a hiperintenzív Rotfront, a berlini sztár bulicsapat, amelyben a Russendisko egyik alapítója mellett láthatjuk Gryllus Dorkát és Wahorn Simont. Egy kis bulizásért nem kell majd szomszéd (színpadra) mennie a nigériai Tony Allen közönségének sem, ritmikában ugyanennyire dögös, de kifinomultabb world koktélt állít elő az Oi Va Voi.

Egy-egy húzósabb, táncolható groove-ért a jazz-színpad közönségének sem kell átruccannia a konkurens pódiumokhoz vagy sátrakhoz, minden éjszaka a házigazda zenekar által kézben tartott jam session, majd DJ Clairvo zárja a programot. És addig? Néhány régió-beli vendégművész és egy elég érdekes, és első blikkre is műfajilag változatos, de azért jellegzetesen szabadtéri szelekció a magyar mezőny javából. Berki Tamás és Borbély Mihály (utóbbi Műhelye kiegészül Jan Pribil cseh trombitással) képviselik a tanári nemzedéket, de az összes többi zenekar átlagéletkora frissítően alacsony. Cseh trombitással (Julius Baros) játszik Sárik Péter triója is, a szlovák-magyar csodadobos, Hodek Dávid ezúttal Tóth Viktorékkal szerepel, Csókás Zsolt, szintén Szlovákiából Tzumóval gitározik egy zenekarban. Barabás Lőrinc, Harcsa Vera, Fábián Juli és még néhányan bizonyára mágnesként vonzzák a Sziget közönségét is. 

George Duke és a Budapest Jazz Orchestra
George Duke és a Budapest Jazz Orchestra

De a Szigeten nem az augusztus 20. hanem az augusztus 10. a nemzeti ünnep, a szintén tavalyi hagyományt folytatásaként ugyanis ez a második Magyar Jazz Napja (pontosabban a nulladik nap). Itt az előzetes műsorterv szerint bepótolhatják, akik a Budapest Jazz Orchestra és George Duke koncertjéről tavaly lemaradtak, de ez csak nyitóeseménye az egész naposra tervezett fesztiválnak, amelyen Dean Brown, Tommy Campbell, Gary Willis lesznek visszatérő sztárvendégei magyar vendéglátóiknak. Ugyanitt új, Pastorius-emlékzenekarát mutatja be a dobos Benkó Ákos, és Lakatos Tony-tól Fekete-Kovács Kornélig számos magyar kiválóság lép színpadra.