Konrád, Tivadar

Az utolsó kolemajka

2010.08.08. 10:00

Programkereső

A Técsői Bandáról szóló dokumentumfilm újra megtekinthető a hétfői filmklubban a Pótkulcsban, majd „élőben” is muzsikál a Banda.
técsői2.jpg
técsői2.jpg

Árva Csilla, a Pótkulcs egyik vezetője így vall a Técsői Bandáról: „A banda első alkalommal 2004-ben lépett fel a Pótkulcsban és bevallom, 10 éves fennállásunk alatt nem hallottam ennél őszintébb, természetesebb zenét. Ezek a zenészek megismételhetetlenek, az utolsó közlői egy olyan világnak, amit csak hallomásból vagy onnan sem ismerhetünk. Az eredeti bandából azóta hárman maradtak, a cimbalmos sajnos már nincs köztünk."

Az utolsó kolemajka című, egy és negyed órás, két éve bemutatott filmet Surányi Z. András és Sívó Júlia rendezte, Surányi Z. András operatőrként is jegyzi. Técső, a hajdani koronaváros a történelmi Máramaros vármegye kellős közepén fekszik - jelenleg az ukrán-román határ ukrán oldalán található. Itt évszázadok óta számos nép él együtt - a magyarok mellett ruszinok, szlovákok, románok, cigányok, és itt élt a negyvenes évekig Közép-Európa legnagyobb lélekszámú falusi zsidósága is. A Técsői Banda, melynek tagjai ruszin ajkú cigányzenészek, mindezen népek muzsikáját ismeri és játssza. Zenéjük igazi terepe ma is a lakodalmak, falusi bálok, kocsmai mulatságok világa. Napjainkban mégis színpadra kényszerülnek, ott is derekasan helytállnak. Utódlásuk enyhén szólva nem megoldott, az általuk birtokolt és képviselt csodálatos gazdagság sírba száll velük. A film két évük fontosabb állomásait rögzíti. Végigkíséri fellépéseiket, életüket. Az estet, melyen a film után beszélgetés a szereplőkkel, majd a Técsői Banda koncertje következik, Keszthelyi Imre konferálja.

Augusztus 9, 19:00, Pótkulcs

Az utolsó kolemajka - Filmklub, utána a Técsői Banda muzsikál