Béla

Foklórfesztivál Battán

2010.08.09. 11:00

Programkereső

E hétvégén kezdődik a XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán, valamint Tökölön és Ráckevén.
Dongó__Sebestyén__Bolya.jpg
Dongó__Sebestyén__Bolya.jpg

Tizenöt éve a három település összefogott, hogy az agglomerációs szélcsendből kilépve, saját folklór hagyományaikra alapozva mutathassák meg magukat. A számok tükrében kifejezve törekvéseik sikerét: tavaly 45, idén 23 ország művészei vesznek részt a fesztiválon, melyre éves átlagban összesen közel tízezer ember kiváncsi. A vásár és fesztivál egyik sajátossága, hogy a külföldi művészeknek családok adnak szállást, így lassan népmozgalom alakul ki a battaiak között, hogy ki milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni.

A Summerfest Folklórfesztivál a CIOFF, a Nemzetközi Néptáncfesztivál Szervezők Világszövetsége védjegyét, valamint tavaly itthon a kiváló minősítést is elnyerte. Az idei műsorban kuriózum-számba megy a Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából érkező együttesek fellépése, nem beszélve az európai vendégekről. A fő helyszínnek számító százhalombattai Konferenciaközpont nagytermében esténként négy együttes látható.

A fesztivál legjelentősebb koncertjei közül érdemes kiemelni a Ghymes zenekarét, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertjét, valamint a Fellegini Klezmer Band és Balogh Kálmán koncertjét. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjeit mutatják be. A Szent István-napi ünnepségek is beépülnek a programra a vásár második hétvégéjén.

XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
Augusztus 12-22, Százhalombatta, Tököl, Ráckeve