Béla

Balkáninneni Piknik Pécsett

2010.08.18. 12:00

Programkereső

A hónap végén kezdődik Pécsett a PánBalkán Art Piknik összművészeti, sőt szociokulturális fesztivál, amelynek világzenei kínálata is figyelemre méltó.
Fatima Spar
Fatima Spar

Augusztus 30-a és szeptember 5-e között rendezik meg a PánBalkán Art Piknik fesztivált, amelynek célja, hogy Pécs, idén az egyik Európai Kulturális Főváros, hangsúlyozza a Balkán Kapuja címet, amely az EKF pályázatukban is fontos szerepet játszott. Az összművészeti fesztivál ideje alatt az Angliából útjára indult, New Yorkot és Sao Paolót is megjárt Play Me I'm Yours projekt keretében 12 darab, képzőművészek által installált (és kellően preparált) zongorát állítanak ki a város különböző pontjaira, amellyel a járókelőket csábítják egy kis zenei kikapcsolódásra.

Padok és Városok Sétánya címmel állandó szabadtéri tárlat is nyílik az Északi Várfalsétányon. A pad-szobor park alkotói az Európa Kulturális Fővárosa magyarországi pályázatának második körében szereplő hat város művészei közül kerülnek ki. A város szívében Szabadtéri Grafikai Kiállítás nyílik a Baranyai Alkotótelepek pályázatának nyertes alkotásaiból, az Északi és a Nyugati Várfalsétány gyönyörű organikus tereit pedig ifjú képző- és építészművészek Land-art Parkká változtatják a fesztivál idejére.

A Piknik zenei programja is a fenti, a művészetet a városban megélhetővé és magától értetődővé tenni akarás jegyében szerveződött. A fiatal és sikeres pécsi alternatív zenekar, a Singas Project mellett fellép a román származású, klasszikus kortársban és world musicban egyaránt világsztár Alexander Balanescu hegedűs. Pécs felől nézve a határ túloldaláról érkezik az öröktüzű Lajkó Félix, Bécsből pedig a Singas-hoz hasonlóan eredeti Fatima Spar (énekesnő) and the Freedom Fries (és zenekara), melyben a posztmodern tangóharmonika meg a frivol Dél-kelet-európai feeling lenyűgözően pontos intonációval és hangszereléssel párosul.