Béla

15 éves a Fonó

2010.09.04. 18:14

Programkereső

A kisebb felújítások után megújulva és új weboldallal nyitja a Fonó Budai Zeneház tizenötödik, most kezdődő évadját.
Csík zenekar
Csík zenekar

„Azt akartuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni, megismerni mások örömét, bánatát, gondolatait, a zenét, a táncot, a szót... A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a hangszeres népzene, a jazz és az ezeket ötvöző világzene számára." - írták legelső bemutatkozó anyagunkban. Ugyan tizenöt év alatt sok minden megváltozott a Fonóban, a városban és a világban, de ehhez továbbra is ragaszkodnak.

A festésen és a kisebb épület felújításán túl Fonó újratöltve jelszóval szeretnék visszaszerezni azt a pozíciót, amelyet az intézmény a város, sőt az ország kulturális térképen elért a nyitás után. Ennek a koncentrált és határozott kommunikáció mellett a teljesen megújult Fonó website a fő eszköze. 

Minden hónapban különleges koncerteket rendeznek, a szezon elején rögtön a szintén jubiláló Újbuda jazzfesztivállal indulnak. A 15-ik születésnapot az egész, év végéig tartó szezonban akarják megünnepelni. Ahogy ilyenkor szokás, minden, a különleges hely szellemét meghatározó előadót meg akarnak hívni - persze mindannyian nem is férnének bele egy nap napos, vagy egy akár több napos programba. Fonó 15 mottóval decemberig a következő művészek lépnek fel: Ghymes, Bognár Szilvi, Palya Bea, Kathy Horváth Lajos, Szalóki Ági, Boban Markovic Orkestar, Muzsikás együttes, Makám, Dresch Quartet, Besh oDrom, Cimbaliband, Kerekes Band, Lajkó Félix, Csík Zenekar és még sokan mások.

A nyitó jazzfesztivál után a Müpában lép fel a Ghymes együttes, a Summa című koncerttel, szeptember 19-én, ami úgy jön ide, hogy a Ghymes története hosszú éveken át összeforrt a Fonó Budai Zeneház történetével. Szeptember 24-én pedig Bognár Szilvia, a Fanfara Complexa, és az Amaro Suno koncertezik. Másnap Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duóban, Bojana Nikolic (Szerbia), pedig Kathy Horváth Lajossal és ifj. Kathy Horváth Lajossal lép fel.