György

A magyar jazzdal és a többi

2010.09.09. 16:55

Programkereső

Mária – idén erre a napra esik a Magyar Dal Napja, amit a nyári fesztiválok méltó, országos lezárásának is felfoghatunk.
Somló Tamás
Somló Tamás

Az igényesebbnek tartott műfajok, a jazz és az improvizált világzene, a népzene és a megzenésített versek kedvelői is magukénak érezhetik ezt a Presser Gábor nevéhez fűződő kezdeményezést. Ezeket kutyafuttában sorra véve rögtön érdemes felhívni a figyelmet a Nyílt nap a Blokkban című rendezvényre - a Blokk a nyílván jobban ismert Dürer Kert bejáratánál található. Itt ugyanis nem lesznek hagyományos értelemben vett koncertek, de a próbatermek, műtermek és stúdiók több mint félszáz nyilvános zenekari próbának, kiállításnak és vetítésnek adnak helyet. A Babámtól (déli egy) a Volkova Sistersig (éjjel fél tizenkettő) roppant széles stíluspaletta bontakozik ki.

A nem kevésbé nyitott szellemű (össz-)művészeti csoport, a Cökxpôn Soroksári úti központja merész ráfogással a ragtime-ot választotta a magyar dal stílusául, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Ragtime Band felléptetésével. Különböző felfogású jazzegyüttesek és szólisták láthatók-hallhatók ezeken kívül a Kobuci Kertben, a Millenárison, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, a Vígszínházban, a Trubadúr színpadon (ex-Portside), a Klubrádió székhelye előtt és a vidéki helyszínek közül a (Pesten kívül egyedül vitézkedő) Völgyváros Színpadán, Salgótarjánban. A Magyar Dal Fővárosa címet az évnek ezen a napján Eger viseli, itt (és sok más városban) a népzene kellő hangsúlyt kap. A csak alig sejthető okokból a Bikavérről elnevezett színpadon, a város központjában, a Dobó téren a Csík zenekar lesz a házigazda, vendégeik a Gajdos Népzenei Együttes, a Kerekes Band, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a városon kívülről pedig Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Kiscsillag zenekar.

A jazznek viszont lesz egy saját helyszíne is, a Budapest Jazz Club, a Magyar Jazz Dal Napja alkalmából, főleg a műfaj népszerű válfajának előadóival. Az idei év remélhetően nagy visszatérője, a United nyitja a programot délután kettőkor, és olyan nagy slágergyárosok veszik tőlük át a stafétát az estébe hajló órákban -  természetesen itt is gyors váltásokban -, mint Bódy Magdi a Stúdió 11 kíséretében, Somló Tamás és végül a Váradi Roma Café. A die-hard rajongók ezek után még épp átérnek a Müpába, hogy a szezont a Jazzforum Budapest zárókoncertjével koronázzák meg, egy tisztán instrumentális koncerten téve teljessé a melódiák és az improvizáció élményét.

A Magyar Dal Napja, szeptember 12 - országszerte