Csilla, Noémi

A vibrafonból polyvibe lesz

2010.09.11. 16:25

Programkereső

Kruza Richard, a lengyel-magyar vibrafonos maga mutatja be újítását, amellyel, ha minden jól megy, a vibrafon státusa is megváltozhat.
Ilyen volt (vibrafon)
Ilyen volt (vibrafon)

A Take 5 jazzkocsma szeptember 14-én este fél nyolcra szervezte meg az új típusú vibrafon rövid koncerttel egybekötött hangszeres bemutatóját. Az újító, Richard Kruza, Lengyelországban született 1939-ben, 1967-ben települt Magyarországra, bár időközben évekig élt és dolgozott Nyugat-Európában is. Itthon Pege Aladár, később Gonda János majd Deseő Csaba együtteseiben szerepelt, tagja volt az Interbrassnak is. Választékos stílusú játékára az idősebb rajongók élénken emlékeznek. Később zenei rendezőként és hangszerelőként, sőt a budapesti jazzkonzi tanáraként is foglalkoztatták.

Régóta dolgozik a hangszer új típusának, a Polyvibe-nak a kifejlesztésén, amiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy lényegesen könnyebb és kompaktabb, mint a vibrafon. A hangzásáról nem árulhatunk el semmit, arról igazán akkor lebben fel a fátyol, amikor végre az újító muzsikus, a Christie News együttessel bemutatja azt. Az együttesben ifjabb Kruza Richárd billentyűs hangszereken játszik, de a Polyvibe-ot természetesen (id.) Kruza Richard szólaltatja meg.

A bemutató, amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósul meg, ingyenes, de a szervezők kérik, hogy a részvételi szándékot az érdekődők a szekely@take5.hu emailcímen jelezzék szeptember 13-án estig.