Konrád, Tivadar

Lukács ötöse az ötödik

2010.09.14. 15:15

Programkereső

Lukács Miklós cimbalomművész a hónap abszolút sztárja. Kis klubban, fesztiválon, és a Müpában szólistaként és saját kvintettje élén szerepel.
Lukács Miklós
Lukács Miklós

Még alig ért véget a Jazzforum Budapest, ahol Lukács Miklós három különböző estén szerepelt szólistaként, különböző nemzetközi produkciókban, már próbál a következő fellépéseire. Lukács hangszerének nemzetközileg is magasan jegyzett virtuóza, példátlanul széles spektrumú zenész, akihez Eötvös Péter ugyanúgy ragaszkodik, mint Miczura Mónika; aki Dresch Mihály zenekarának évtizedes léptékben éppen olyan meghatározó tagja, mint amilyen bátran keresi a kortárs zene és az improvizáció mesgyéit például Szakcsi Lakatos Bélával duózva. Játszott Liszt-rapszódiákat a Budapesti Fesztiválzenekarral, fellépett az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago szólistájaként, illetve a Menuhin-fesztiválon Gstaadban, s Cimbalom Legacy címmel portréfilm is készült róla Mano Camon rendezésében.

A héten Lukács Miklós cimbalomművész afféle bemelegítő koncertet ad ritkán hallható kvintettjével, a Lukács kvintettel, amelyben csak olyanok játszanak, akiknek saját zenekara is van. Persze az improvizált műfajokban, így a kvintett által kultivált world-jazzben sem a zenekarvezetői cím számít, hanem az, hogy a zenekarvezető témáit adják elő, többnyire az ő hangszerelésében is. A cimbalomművész együttesében Dés András ütőhangszereken, Szalai Péter tablán játszik, tehát összesen három ütős hallható, ezt ellenpontozza Bacsó Kristóf szaxofonszólama az egyik, Szandai Mátyás bőgőjátéka a másik oldalról. A zenekar a nyáron indult Jazzfogócska elnevezésű koncertsorozat ötödik fellépője, egyébként a sorozat koncepciójának megfelelően ennek a kvintettnek három tagja is játszott már itt más formációkban.

A tripla nemzetközi fesztiválszerepléshez hasonló jelentőségű, de talán még annál is fontosabb állomás Lukács pályáján, no meg egy hónapon belül az ötödik fontos koncertje, amikor a Müpában mutathat be két olyan művet, melyet az ő felkérésére és az ő számára írtak szerzőik. A versenyművek mindig jó lehetőséget adnak a szólózenészeknek tehetségük és virtuozitásuk bemutatására. Ráadásul Magyarország nagyhatalomnak számít a kortárs zeneszerzők cimbalomra írt műveit tekintve. Így most nemcsak az egyik legkiemelkedőbb magyar fiatal cimbalmos tehetségének még jobb megismeréséhez ad alkalmat a két részes koncert, hanem kortárs jazz kompozíciók ősbemutatójára is. Az első mű szerzője ugyanis a zongorista Vukán György, a másodiké Oláh Kálmán, mindketten Lukács felkérésére komponálták darabjaikat, mert szerinte „megvan bennük a nyitottság és maximalizmus ahhoz, hogy műveikkel maradandó koncertélmény jöjjön létre". A koncert második felében a négy éve alakult Lukács Miklós Quintett a magyar jazz egyik mesterével, Szakcsi Lakatos Bélával játszik.

Lukács Miklós Kvintett
Szeptember 16, 20:00
Jazzfogócska No. 5 (Fogasház, Bp.)

Ingyenes

Lukács Miklós koncertje
Október 1, 19:30
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

I. rész:
Vukán György: 5 Pictures for Cimbalom and Strings
Oláh Kálmán: Hungarian Moods
Közreműködik az Eclectic Strings, koncertmester: Gabora Gyula, vezényel: Werner Gábor
II. rész:
Lukács Miklós Kvintettje és Szakcsi Lakatos Béla