Konrád

Könyvek között a Vujicsics

2010.09.22. 14:00

Programkereső

A Vujicsics együttes fellépése zárja az Idegennyelvi Könyvtár szerb témájú nyílt napjának programjait.

A belvárosi Molnár utca ugyan inkább az ottani Művelődési Ház táncházáról ismert a népzene- és néptánckedvelők körében, de most néhány lépéssel arréb kell keresni a tiszta forrást. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtárban ugyan időről időre rendeznek koncerteket, de a feltehetően leghíresebb és legrégebbi magyarországi nemzetiségi zenei együttes meghívására még egy alkalom adódott, ugyanis szeptember 26-a a Nyelvek Európai Napja, egy uniós kezdeményezés alapján. Az Európai Bizottság ezáltal szeretné felhívni a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára és Európa nyelvi és kulturális sokféleségére, nem mellesleg tudatosítani polgáraiban az egész életen át tartó tanulás jelentőségét. Ennek a tematikának szenteli nyílt napját az Idegennyelvű Könyvtár - régi nevén a Gorkij könyvtár - pénteken, 24-én, reggel tíztől késő estig. A program fővédnöke Szőcs Géza kultúráért felelős szakállamtitkár.

A társművészeteket is felvonultató kavalkádra, amelynek során este hattól velencei kamaramuzsika is felcsendül, a házigazdák megelőlegezték, hogy „bábeli" lesz. Mindenesetre a délutáni, a szerb tematikus program a környék egy újabb pontján kezdődik: a szerb emlékeket járja végig egy vezetett túra. Az anyaországi és magyarországi szerbség kultúrájának további oldalait egy fotókiállítás és irodalmi műsor teszik változatossá. A Vujicsics este lép színre a rendezvényteremben.

A Vujicsics együttes a hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki alakulásakor, és ehhez azóta, vagyis 1974 (!) óta hű maradt, és tartósan a nemzetközi élvonalban szereplő, világjáró csapattá vált. A zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér (1929-1975) munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét, szólaltatják meg dallamaikat sajátos hangzású hangszereiken. Előadásaikat Bartók és Vujicsics gyűjtése teszi izgalmassá.

Szeptember 24, 20:00
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (Budapest, V., Molnár utca 11). 
A Vujicsics koncertje
Ingyenes