Csilla, Noémi

Táncházat avatnak Battán

2010.09.24. 11:15

Programkereső

A Forrás néptáncegyüttes, a Pesovár művészeti iskola és a folklórfesztivál otthona is lesz az új épület.
Százhalombatta madártávlatból
Százhalombatta madártávlatból

Százhalombatta, a 18.000 lakosú kisváros szeptember 24-én Táncház néven egy új épületet ad át a népi kultúra ápolásának céljaira a Szent István tér 12. szám alatt. Itt kap helyet a 25 éve működő Forrás Néptáncegyüttes, a közel ötszáz növendéket számláló Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az ország egyik legjelentősebb nemzetközi folklór fesztiválja, a Summerfest szervezői irodája, és a mindezek hátterét biztosító Magyarok Öröksége Alapítvány, illetve a fesztivál lebonyolításában tíz éve közreműködő, kifejezetten ezt a célt segítő szándékkal létrehozott Önkéntes Baráti Kör.

Az épületben színvonalasabban ellátható feladatokat a városban egy civil szervezet vállalta magára, amely az évek során olyan együttműködést tudott kialakítani a város vezetésével, így közös, a városfejlesztés területén mérhető sikereket értek el. Kétségtelen, hogy a néptáncegyüttes és a nyári nemzetközi folklórfesztivál alakított a város arculatán, hogy eredmények születtek a kulturális turizmus területén, hogy a városban újra népszerűvé vált a néptánc, a népzene és a népművészet.

A Táncház a márciusban átadott, közel két és fél ezer négyzetméteres Konferencia- és Rendezvényközpont épületegyüttesben található. Ebben az ezernégyszáz négyzetméteres épületrészében három hatalmas próbaterem, öltözők, mosoda, jelmeztár, varroda, fogadótér, valamint egy száz négyzetméteres irodarész működik. A három próbaterem alkalmanként egybefüggő, mintegy ötszáz négyzetméteres rendezvényteremmé nyitható össze, így nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. Az idei Summerfesten a Ghymes koncertezett itt.

A próbatermeket a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel, automata, a mennyezetből leengedhető vetítővászon, projector, központi hangrendszer segíti az oktatást.

A Táncház átadása új lehetőségeket biztosít a város és a térség számára: módszertani és továbbképzési központ, tanfolyami képzőhely, illetve a közoktatást segítő rendhagyó órák, családi napok, kézműves foglalkozások, vasárnap délelőtti gyermekprogramok, táncházak, néprajzi előadások, koncertek helyszíneként szolgálhatja a népművészet ügyét.