Konrád

Jazzkedvű a Kőleves Keddenként

2010.09.27. 15:43

Programkereső

A pesti Kazinczy utcai étterem pincéje idén ősszel újra a legszínvonalasabb jazznek ad otthont.
Gadó Gábor
Gadó Gábor

A Kőleves Jazz Kedd sorozat két évvel ezelőtt indult azza a céllal, hogy a fiatal és középgenerációs jazz-zenészek szereplési lehetőséget kapjanak, találkozhassanak a közönséggel. A műhely jellegű esteken a muzsikusok szerzeményei és játéka a kortárs jazz műfaját járja körül - persze ebben a kortárs nem az avantgárd, hanem az újra vágyó, kísérletezni is hajlandó stílus szinonimája. Az elmúlt két év tapasztalatait a szervezők úgy összegezték, hogy kell ez a fajta intim, otthonos jazzblub és műhely Budapest zenei életében, és nagy örömmel tudatják az érdeklődőkkel, hogy a Kőleves Jazz Kedd ősszel folytatódik.

Az idei szezon október 5-én indul, az Európa-hírű Gadó Gábor gitáros koncertjével. A számtalan díjnyertes és külföldön is elismert saját albumot jegyző Gadó Gábor munkásságának eddigi legrangosabb elismerése 2003-ban történt, amikor elnyerte a francia L'Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat.

A sorozat október 12-én a Plastic Septet koncertjével folytatódik. Őket a minap Végső Zoltán az ÉS hasábjain így méltatta: „Jó játék a Plastic Septettet hallgatni, az egészen apró, belső történésektől a nagy zenekari formákig bőven van mit figyelemmel kísérni, különös tekintettel a kiérlelt zenekari összjátékra."

Október 19-én a Szabó Dániel-Bacsó Kristóf-Szandai Mátyás Quartet koncertje következik, amelyben a New Yorkban élő, világszerte turnézó Németh Ferenc játszik dobokon. Amióta Németh a legnagyobbak keresett dobosa, különlegesen ritka alkalom itthon őt kis klubban hallani, általában csak a nagyobb fesztiválok hívják meg, utoljára a Budapest Jazzfórumon szerepelt.

Ávéd János
Ávéd János

A hónap végén, 26-án a tradicionális zsidó zenét a jazz-el ötvöző Nigun ad koncertet, novemberben pedig Szandai Mátyás (bőgő), Czirják Csaba (gitár), Ávéd János (szaxofon) és Váczi Dániel (szaxofon) zenekarai lépnek fel.