Márk

Lanttekerés a Hangfoglaláson

2010.09.28. 13:05

Programkereső

A hétvégi Hangfoglaláson nem csak a hangszerek technikája iránt érdeklődőknek szólnak a programok.
A Free Style Chamber Orchestra szólistája Szerényi Béla tekerőlanton
A Free Style Chamber Orchestra szólistája Szerényi Béla tekerőlanton

A Nagy Együttzenélést szombaton délelőttre tervezik, amikor is az Érik a szőlő című népdalt fogják előadni a résztvevők szombat délelőtt. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Azt még semmilyen hivatalos forrásból nem erősítették meg a Fidelio érdeklődésére, hogy a rekordkísérletet valamilyen borászati vállalkozás kívánná szponzorálni, de a legjobbkor, a szüret előtt érkező hangos biztatást nagyon köszönik.

A hétvégén két nyilvános pódiumbeszélgetésen fognak ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok is részt venni. Az első, ugyancsak másodikán négy órakor a zene tanításával foglalkozik, címe: Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé? -Merre tart a magyar zenepedagógia? Felkért résztvevők: Binder Károly zongoraművész-zeneszerző, Ember Csaba karnagy, Keresztes Attila közgazdász, Madarász Iván zeneszerző, Magyar Margit, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója, Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző,  Szerényi Béla előadóművész és hangszerkészítő, Andrásik Remó gitáros. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti.

A zeneszerzés a témája egy másik kerekasztalnak szombat este fél hatkor, melyen Bujtor Balázs hegedűművész, koncertmester, Domonkos Máté szerkesztő,  Fekete Gyula zeneszerző, docens, Horváth Balázs zeneszerző, karmester, Hollós Máté zeneszerző, Kocsák Tibor zeneszerző, karmester és Madarász Iván zeneszerző vesznek részt. Ennek a kerekasztalnak a Fidelio főszerkesztője, Zsoldos Dávid zenetörténész lesz a moderátora.

Felhívjuk ezen kívül még egy olyan programra olvasóink figyelmét, amelyen téma lesz a hangszerek megszólaltatása nem csak művészi, hanem technikai oldalról is. Pénteken este lép fel a Free Style Chamber Orchestra (FSCO). A zenekar mindig is felvállalta a magyar hangszerészet támogatását, így a mostani hangversenyen ismét több hangszert mutat be. A szólók uátn felhívják a színpadra azt a hangszerészmestert aki az adott instrumentumot készítette. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők.

A helyszín a budapesti Syma Csarnok, részletes program a Hangfoglalás honlapján: http://www.hangfoglalasonline.hu/kiallitas_programok