Irén, Írisz

Erős world music Kanizsán

2010.10.04. 21:40

Programkereső

A hagyományos nagykanizsai jazzfesztivál world music együttesekkel erősített rá idén.
Kozma Orsi
Kozma Orsi

A második legrégibb magyarországi jazzfesztiválon fellép az új lemezével még a hónapban kirukkoló Kozma Orsi együttese (Cseke Gábor, Hárs Viktor, Pusztai Csaba), utánuk a fantasztikus belgrádi trombitás, Stjepko Gut és az ugyancsak Grazban élő finn zongorista, Tuomo Uusitalo kvartettje játszik. A műfaj magyarországi úttörője, a Besh o DroM zárja az első napi műsort, amelyen rajtuk kívül a műfajból az ugyancsak nemzetközi porondon is roppant sikeres Djabe is fellép.

A második napon is folytatódik az erős world-music felhozatal, a Balázs Elemér Group fellépésével. Tátrai Tibor új, instrumentális formációja, a Tátrai Trend után következik a fesztivál legnagyobb attrakciója, a 68 éves amerikai zongorista, Amina Claudine Myers.

A baptista egyházban is orgonáló, zongorán is magasan képzett iskolai zenetanár Chicagóban csatlakozott az AACM mozgalomhoz. Muhal Richard Abrams, Gene Ammons, Sonny Stitt voltak első zenekarvezetői. A hetvenes évek végétől Myers Lester Bowie, Archie Shepp mellett is dolgozott orgonán és zonorán egyaránt, majd saját együttesét is elindította, összesen kilenc albumot adott ki. Big band-re, kórusra, nagy együttesekre is rendszeresen komponál, hazája legjelentősebb művészeti ösztöndíjaiban részesült. Bluesos, hamisítatlan afro-amerikai stílusát zongorán, orgonán és énekével élvezhetjük, Jerome Harris bőgős és Reggie Nicholson dobos társaságában. Idén tehát a szervezők továbbviszik a kanizsai fesztiválnak az amerikai jazz gyökereket tudatosan vállaló előadók felléptetésének hagyományát, amelyet korábban Don Cherry, Archie Shepp vagy Steve Coleman itteni fellépése jelentett.

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál
Hevesi Sándor Művelődési Központ, Nagykanizsa

Október 8.
19.00        Kozma Orsi Quartet
20.30        Djabe
22.00        Stjepko Gut-Tuomo Uusitalo kvartett
24.00        Besh o Drom

Október 9.
19.00        Balázs Elemér Group
20.30        Tátrai Trend
22.00        Amina Claudine Myers trió
24.00        Jam session