Beáta, Izolda, Lea

Szép és tehetséges

2010.10.08. 12:00

Programkereső

A zeneszerzőként és trombitásként is világhírű Chris Botti október 13-án a BKK-ban ad koncertet. A zenész az utóbbi években nemcsak a jazz, hanem a popzene rajongóit is meghódította.
Chris Botti
Chris Botti

Chris Bottiról először 2001-ben hallhatunk igazán a Night Sessions című albuma kapcsán annak ellenére, hogy előtte már három másik is napvilágot látott.  A nagy kiugrást mégis a hat évvel ezelőtt megjelent When I Fall In Love jelentette számára, amely a legnagyobb példányszámban eladott amerikai instrumentális jazz hanghordozó lett. Számos arany- és platinalemezzel, illetve Grammy-díjjal büszkélkedhet. Ráadásul férfiként is a lehető legnagyobb elismerést kapta, amikor a People Magazine olvasói beválasztották a világ 50 legszebb embere közé.

Az elmúlt három évtizedben a kortárs zenetörténelem legnagyobb ágyúival zenélt együtt. Stinggel többször is turnézott, de említhetnék még Josh Grobant, Michael Buble-t, Paul Simont, Joni Mitchellt, John Mayert, Andrea Bocellit, Joshua Bellt és az Aerosmith énekesét, Steven Tylert.

Évente mintegy 250 koncertet ad a világ leghíresebb helyszínein és olyan neves eseményeken, mint például a Nobel-díjátadó gála. Különcségét és elhivatottságát bizonyítja, hogy az oregoni születésű zenésznek saját bevallása szerint nincs lakása, és a családalapítást sem tervezi. Pedig ő maga sok mindent köszön a szüleinek. Többek között azt, hogy gyerekkorából két évet Olaszországban élhetett, ami sokban befolyásolta világnézetét, de leginkább zongorista édesanyja volt a legnagyobb hatással karrierjére.

Amikor Botti tizenkét évesen meghallotta Miles Davist, amint a My Funny Valentine-t játssza, elhatározta, hogy megtanul trombitálni. 1985-ban otthagyta az egyetemet, és egy rövid, Frank Sinatrával közös turné után New Yorkba költözött. „Abban az időben odavoltam az olyan srácokért, mint Randy Brecker, mert amellett, hogy népszerű popelőadó volt, fantasztikus karriert futott be a jazzben is" - mesélte Botti. - Arra gondoltam, hogy ha New Yorkba költözöm, akkor stúdiózenészként több lehetőségem lesz. Kialakítottam saját stílusomat, amelyben az angolszász popzenét elegyítettem a jazz-el."

2010. október 13. 20:00 - Budapest Kongresszusi Központ

Chris Botti trombitakoncertje