Gábor, Karina, Ders

Hangzó Faludy

2010.10.09. 11:40

Programkereső

A Faludy-centenárium jegyében Gerendás Péter megzenésítéseit is műsorra tűzik a Müpában.
Gerendás Péter
Gerendás Péter

A napokban lett volna 100 esztendős a legendás Faludy György költő, író, műfordító, a rendszerváltás után végül csak hazatért örök emigráns. Verseihez többen írtak zenét, de Gerendás Péter 2006-ban egy egész lemeznyi anyagot készített, amely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg. A korongon elhangzó tíz versből most összeállt a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában egy előadásra való.

Öt művész jegyzi az október 11-i koncertet, amelynek címe: Gerendás Péter-Faludy. A megzenésítő Gerendás Péter szokásához híven énekel, gitározik, és a szintetizátoron kívül az ütős hangszereket is megszólaltatja. Társai: Lukács Dániel - basszusgitár, Gerendás Dani - dob, Gerendás Hanna - fuvola és Csernák Tibor - zongora, közülük ketten a CD-n is közreműködtek. A Hangzó Helikonban megjelent verseken túl is elhangzanak majd Faludy-költemények, amelyeket Turek Miklós szaval el.

gerendás_faludy.jpg
gerendás_faludy.jpg

A Hangzó Helikon zenei anyagának érdekessége, hogy a 10 Faludy-versre írt dalból az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című versnek Gryllus Dániel szerezte a zenéjét. A többi szerzője Gerendás Péter, aki a közös munka során barátságba került a költőóriással. Beszélgetéseik, Faludy visszaemlékezései segítették abban, hogy a zene eszközeivel a lehető legközelibb képet rajzolja a költőről. A válogatott művek között van többek között a Marrakech, a Chanson a párisi szépasszonyokról, a Meditáció és a Koldusdal.

A Gerendás-Faludy koncert letisztult zenei világot ígér, igyekszik méltóvá válni Faludy György gondolataihoz. A közönség kivetítve Nágel Kornél képeit láthatja a koncert alatt, ezek a metszetek illusztrálják a Hangzó Helikon-kiadványt.

Október 11, 20:00 Fesztivászínház, Művészetek Palotája
Faludy-Gerendás