Benedek

Bugge, Lőrinc, Vera

2010.10.19. 13:36

Programkereső

Újra Magyarországra látogat a nu jazz norvég pápája, Bugge Wesseltoft, koncertje Barabás Lőrincék és Harcsa Veráék fellépéseivel mini-fesztivállá bővül.
Bugge Wesseltoft Fotó Végső Zoltán
Bugge Wesseltoft Fotó Végső Zoltán

Három előadó, három különböző út, de a koncepció mégis azonos: egyesíteni a jazz elemeit napjaink divatos elektronikus zenei irányzataival. Noha a nu-jazz néven emlegetett stílus még mindig sokaknak új, már számos elismert művészt dobott felszínre itthon és külföldön egyaránt. Az Elektronikus Zenei Napok keretében az irányzat úttörője, Bugge Wesseltoft, valamint két fiatal magyar együttes, a Barabás Lőrinc Eklektric és a Bin-Jip mutatkozik be.

A zseniális varázsló, Bugge Wesseltoft nem először jár már hazánkban. Pályája elején a klasszikus norvég jazz ifjú titánjaként olyan nevek mellett tűnt fel, mint Jan Garbarek, Terje Rypdal, vagy Arild Andersen, de később rátalált az elektronikus zenére, és egy új műfaj elindítójává vált.

A New Conception Of Jazz sok mindent elmond arról, amit Bugge tizenöt éve képvisel. Szerzeményeiben a lüktető, táncoltató négynegyedes techno és house ütemekre ráterül a funk, a réveteg, elszállós, lassú ambient hangokra a puha jazz szövete, a kísérleti zajokra a hangminták kavalkádja és a free szabadsága. Bugge egyszerre zeneszerző és hangszobrász, de gyakran csak az alapstruktúrát adja meg, számítva zenészei improvizációira. Ez a szellemiség egyaránt érvényes a koncertekre és a lemezfelvételekre is.

A nu-jazz első hullámának elültével Wesseltoft új kihívások után nézett. 2003-ban indiai zenészekkel állt össze pár koncert erejéig, 2004-ben pedig kissé félretette a zenekari felállást, és szóló esteket adott. Az elektronikát ekkor sem hagyta el, a helyszínen felvett hangmintákat hurokban egymás után visszajátszva, effektekkel megpakolva, majd zongorán erre improvizálva mutatta meg ritmikai- és harmóniavilágát, hangulatfestő képességét, vidám és ihletett percekkel egyaránt megajándékozva a közönséget.

Aktuális budapesti koncertjére Bugge Wesseltoft 1997-ben alapított Jazzland nevű kiadójának tíz éves jubileumára létrehozott Jazzland Community nevű formációjával érkezik, hozva magával kiadója legjobb zenészeit és fiatal tehetségeket, hogy a közös produkciók mellett számos különböző hangszerfelállással mutassák be kísérletező kedvüket és improvizációs készségüket.

Wesseltofthoz hasonló stílusban útkereső csapat a 2006-ban alakult Barabás Lőrinc Eklektric. A nappal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tantermeit, éjjel viszont underground hip-hop estek vendégeként a klubok sötét tereit trombitájának hangjaival megtöltő Barabás csupán huszonkét éves volt együttese alapításakor, de már kiforrott elképzeléssel rendelkezett a zenei irányt tekintve, mely gyakorlatilag e két világ metszéspontjának megtalálását, és egy táncolható, dallamos, de mégis igényes zenei világ létrehozását jelentette. Így kerültek össze az egyetem hallgatói az underground hip-hop legjobbjaival, elég csak a 2007-ben megjelent első lemez (Ladal) vokális szekcióját uraló két énekesnőre gondolni: a különleges, fekete tónusú hanggal megáldott Fábián Julira, és a ghánai-magyar származású, rendkívül szuggesztív előadásmódú Mc Senára.

Bár Barabás Lőrinc a zenekarvezető, az Eklektric zenéje mégsem trombita-központú, mindenki teret kap a kibontakozásra. Az inspirációk között kutatva megtalálhatjuk Miles Davis és Erik Truffaz lemezeit, a rap, reggae és hip-hop hagyományait, funky, elektronikus és pop hatásokat is. 

Barabás Lőrinc és barátai a tőlük elvártan igényes, ám mégis szokatlan esttel szeretnék megtisztelni első önálló MÜPÁ-s koncertjükön a rajongókat. Akusztikus hangszereiket előásva számtalan dalt áthangszerelve szólaltatnak majd meg, egy vonósnégyest is bevonva a játékba, akik néha teljesen ki is váltják az eredeti hangszereket. Izgalmas, kísérletező esete várható tehát a klubkoncerteken lábrázáshoz szokott közönség számára.

Bin Jip együttesBin Jp együttes: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J, Kaltenecker Zsolt
Bin Jip együttesBin Jp együttes: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J, Kaltenecker Zsolt

Szintén meglepetéssel készül a nemrég alakult Bin-Jip is, az ő zenéjüknek az Operaház két táncosa ad különleges hangulatot, egyikük a koreográfiákat készítő Kerényi Miklós Dávid.

A zenekar 2008 őszén kezdett összeállni Harcsa Veronika ösztönzésére, aki jazz kvartettje mellett ki akarta magát próbálni egy inkább plugged in jellegű helyzetben. Társaival már korábban is együtt játszott más formációkban. A gitárosi posztra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2008-ban diplomázott, de tanulmányaival a Norvég Zeneakadémiát is megjárt Gyémánt Bálint került, míg az elektronikus hangzásért az éveken keresztül house DJ-ként ismert, többszörös DMC bajnok, később pedig Kaltenecker Zsolttal az elektronika és a jazz határán már kalandozó, két lemezt meg is jelentető (Melodies, Sad) Andrew J. (Józsa András) lett felelős. A próbák során billentyűs hangszereivel Kaltenecker Zsolt is csatlakozott a csapathoz. Nevüket kedvenc filmjük, Kim Ki-duk Bin-Jip (üres házak) című alkotása után választották.

Elektronikus zenei napok, Müpa, Fesztiválszínház  

November 4. 20:00 - 22:00
Barabás Lőrinc Eklektric
Barabás Lőrinc - trombita, Premecz Mátyás - billentyűs hangszerek, Bata István - basszusgitár, Delov Jávor - dob, Fábián Juli - ének
Közreműködik: Mc Sena - rap, Kemon - ének, Kasai - ének

November 5, 20:00-22:00
Bugge Wesseltoft és a Jazzland Community
Bugge Wesseltoft - zongora, elektronika, Håkon Kornstad - szaxofon, Knut Reiersrud - gitár, Ola Kvernberg - hegedű, Steinar Raknes - nagybőgő, Erik Nylander - dob

November 7. 20:00 - 22:00
Bin-Jip
Harcsa Veronika - ének, Kaltenecker Zsolt - billentyűs hangszerek, Gyémánt Bálint - gitár, Andrew J - elektronika