Konrád, Tivadar

Világzene és holland jazz a FSZEK-ben

2010.11.02. 14:28

Programkereső

A Zenei Könyvvtár ismeretterjesztő sorozatában a világzenei után a holland epizód következik.
A Dutch Swing College Band 2006-ban
A Dutch Swing College Band 2006-ban

Simon Géza Gábor jazzkutató, gyűjtő, maga is rengeteg könyv és lemez kiadója sorozatában ezúttal a Németalföldet veszi célba: a holland jazzről lesz szó rengeteg zenei illusztrációval a Jazzlemezek a Könyvtárban című sorozat keretében. A téma kolosszálisan hatalmas, hiszen a holland jazz magasan kiemelkedik az egész európai jazzfejlődés történetéből.

Van egy összefoglaló munka, amelyre érdemes felhívni a figyelmet ennek az előadásnak a kapcsán. Kevin Whitehead, a downbeat és a legrangosabb amerikai szaklapok, valamint a közszolgálati rádióhálózat, az NPR munkatársa sokáig Hollandiában élt. Tapasztalatairól és ismereteiről New Dutch Swing címmel írt könyvet. A címnek - nyilván sokak számára egyértelműen - az a magyarázata, hogy a Dutch Swing College Band a holland jazz egyik legpatinásabb intézménye, egy 65 éve működő alkotóközösség. A kollégium szó a nevükben arra utal, hogy a náci uralom alatt titokban tanulták a műfajt és művelték magukat, első nyilvános koncertjüket is '45-ben adták. Egyébként New Dutch Swing néven is működik a Németalföld északi részén avantgárd alkotóműhely. Éppen ez a cím arra is rávilágít, hogy a hollandok jazzéletében két irányzat különlegesen fontos: mind a tradicionális, mind az avantgárd stílusban az európai élvonalhoz sorolhatóak.

A témáról szólva nem lehet említés nélkül hagyni Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját, a hágai, majd újabban rotterdami North Sea-t és a rengeteg magyar-holland jazzkapcsolatot Bori Viktortól Fenyvesi Mártonig, Han Bennink és a többi legendás holland jazz-zenész magyarországi látogatásáig.

Ugyanitt, a Zenei Könyvtárban a világzene ismert szakértője, kritikus, szerkesztő és producer, Marton László Távolodó hangfelvétellel és videó-anyaggal illusztrált műsorára kerül sor egy héttel korábban. A Varázsszőnyeg kalandozást ígér a magyarországi és környékbeli világzenei felvételek segítségével.

Varázsszőnyeg. Kalandozás a magyarországi világzenék körül - Marton László Távolodó előadása
November 11., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár

Holland Jazz. Jazzlemezek a könyvtárban - Simon Géza Gábor előadása
November 18., 17:30 FSZEK Zenei Könyvtár