Konrád, Tivadar

Jubilál az indiai zenei sorozat

2010.11.09. 15:49

Programkereső

A Trafó tizedik indiai klasszikus zenei estjén a Gundecha fivérek mutatják be a Dhrupad stílust.
Gundecha Brothers
Gundecha Brothers

Először látogat Magyarországra Pandit Umakant és Ramakant Gundecha, akik India leghíresebb és legkeresettebb Dhrupad énekes előadói, a Dhrupad India legősibb, leginkáb meditatív zenei stílusa. A koncert napján háromórás műhelyfoglalkozást is tartanak. A laikus közönség számára ezúttal is filmvetítést kínálnak, negyed nyolctól a Dhrupad című indiai dokumentumfilmet vetítik magyar felirattal.

A Gundecha fivérek a közép-indiai Ujjainban születtek. Zenei beavatásukat szüleiknek köszönhetik, majd a híres Dhrupad énekes, Ustad Zia Fariduddin Dagar, illetve a hagyományos Dhrupad hangszer, a Rudra-vína legismertebb mestere, Ustad Zia Mohiuddin Dagar tanította őket Bhopalban. A Gundecha-testvérek olyan kiváló klasszikus költők verseit éneklik meg Dhrupad stílusban, mint Tulsidas, Kabir, Padmakar vagy Nirala. Több mint 40 lemezük jelent meg például a H.M.V, a Music Today, a Rhythm House, a Senseworld Music, a Sundaram Records, az IPPNW Concerts (Berlin), a Navras és az Audio Rec (London) kiadóknál. Számos koncertet adtak angol, német, francia, japán TV- és rádióműsorokban is. Jelentős nemzetközi díjakat több kontinensről gyűjtöttek már be.

2010. november 13. 19:15 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza

A Gundecha Brothers koncertje, előtte filmvetítés  -Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei X.

Km.: Umakant Gundecha, Ramakant Gundecha (ének), Akhilesh Gundecha (pakhawaj), Anant Gundecha (tanpura), Madhu Sudhan (tanpura)