Csilla, Noémi

Fiatalít a Kassák Karácsony

2010.12.17. 17:04

Programkereső

A Fonóban a hagyományos egynapos fesztiválon fiatalabb zenekarok is felléphetnek.
Dresch Mihály (furulya)
Dresch Mihály (furulya)

Jazz Előszilveszter néven jelentkezik idén a hagyományos Kassák Karácsony, amelynek elnevezése természetesen arra utal, hogy a rendszerváltás előtti évek alternatív, összkulturális központját, a Kassák Klubot mindig is szellemi elődjének tekintette a Fonó Budai Zeneház, és ezt az évzáró etnojazz koncertek rendezésével is kinyilvánította.

Öt, a jazzt más-más oldalról megközelítő kiváló együttes mutatja be idén különleges produkcióját. A nyitózenekar a Szakcsi Junior Trió, amelyet Ifj. Szakcsi Lakatos Béla alapított. Apjához hasonlóan ő is a zongorát választotta. Eddigi pályáján sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-el, John Patituccival. Partnerei Pecek Lakatos Krisztián bőgőn és Balázs Elemér dobon.

A Kassák Karácsony a Fonóban szinte elképzelhetetlen volt Dresch Mihály nélkül. A szaxofonos, a magyar etnojazz meghatározó egyéniségének kvartettje az eksztatikustól a suttogóig viszi kompozíciós-improvizatív előadásának hatalmas íveit. Dresch egy idei nyilatkozata szerint "Az esztétikai igényemnek megfelelően szeretek például egészséges hangot fújni, de ami ettől is sokkal fontosabb, hogy legyen egyfajta állítás a zenében; vagyis legyen egyértelmű számomra és a hallgató számára is, hogy ami most megszólalt, az így van, így igaz. És tapasztalatom szerint, a zenében igazat állítani leginkább egyszerű, letisztult, egyenes formában lehet." (Parallel, 2010. május)

Lamm Dávid, a fiatal jazzgitáros, énekes és zeneszerző egyebek között a Balázs Elemér Group és a Szalóki Ági-zenekarok tagjaként lett ismert. Sokoldalúságára jellemző, hogy a közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, azután Jimi Hendrix zenéjének állít emléket a Freedom Haze zenekarban. Régóta játszik reggae-t a Koalával, latinos alapú jazzt a Csanyi-Lattmann Quartettel, etno-groove-ot a Hagesherrel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U'rette-et is. Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló szerzői lemeze, a 1st the 1 (...then the other) novemberben jelent meg, főleg erről válogat triójával.

A zzaJ.H Quartet új szín a magyar etnojazz palettáján, de a műfaj régi, ismert képviselői keverték ki az új árnyalatot. A kelet-európai jazzben hívő együttes tudatában van kulturális gyökereinek, ugyanakkor el is tud távolodni tőlük annyira, hogy kiléphessen a jövőbe.
Geröly Tamás Sándor dobos-ütőhangszeres, Kováts Gergő szaxofonos; Ajtai Péter bőgős és Mákó Miklós trombitás alkotják a kvartettet.

Az est zárásaként ugyancsak a Fonóban és máshol sokat fellépett Lőrinszky Attila bőgős játszik, aki a hazai szabad jazz egyik kivételes egyénisége. Új partnere a számára régóta oly kedves duó műfajban ezúttal Győrffy Gergely, a fiatal hegedűs.

December 30, 20:00 - Fonó Jazz Előszilveszter

Szakcsi Junior Trió, Dresch Quartet, Lamm Dávid trió, zzaJ.H Quartet, Győrffy Gergely-Lőrinszky Attila