Zsuzsanna

Bolyki Balázs (nem is) első lépése

2010.12.23. 10:42

Programkereső

Bolyki Balázs még az év vége előtt repülőstartot vesz szólópályáján.
Bolyki Balázs szólóban utazik
Bolyki Balázs szólóban utazik

A hírneves Bolyki Brothers vokálból jól ismert Bolyki Balázs most először lép színpadra saját szerzeményeivel. A koncert az Első lépés címet viseli és tudatosan épít a régi, de nélkülözhetetlen út toposzra, hangsúlyozza az egyéni sors(építés) jelentőségét.

Bolyki Balázs 1974-ben született Budapesten, szülei ötödik fiúgyermekeként. Először zongorázni tanult, majd klarinétozni kezdett. 12 évesen megnyerte a budapesti, majd az országos fafúvós versenyt. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolábán folytatott tanulmányai mellett szaxofonozott gospel, jazz és pop produkciókban. Húsz évesen, a Miss Saigon című Broadway-musical előadásán már 15.000 ember előtt játszotta a Szóló szaxofon című dalt. A '90-es évek végén a német Viva zenecsatorna részére készített vokálhangszereléseket. Dalszerzőként, szövegíróként és hangszerelőként számos hazai és külföldi lemezen közreműködött és több esetben kapott munkája elismeréseként arany- és platinalemezt. Lassan tíz éve tanít színpadi jelenlétet gospel zenészeknek.

Országosan, sőt a nemzetközi színtéren ismertté mégis három testvérével alapított családi a cappella együttese tette. A Bolyki Brothers 1985-ben indult, és azóta olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a világhírű gitárművész, Al Di Meola vagy a Holmes Brothers (többszörös Év blues együttese az USA-ban).

Repertoárjukban tradicionális spirituálékat és egyedi hangszerelésű saját dalokat, a modern gospelt részesítik előnyben, és szólóban Balázs is nyilván ezt tekinti kiindulópontnak. Az Első lépés, mely leginkább egy máris kiemelkedő pálya folytatása, széles repertoárral indul: saját dalok, jazz standardek, soul és klasszikus gospelek hangoznak el.

December 28. 20:00 - Millenáris Teátrum
Bolyki Balázs: Első lépés