Emil, Csanád

Almás-menti népzene

2010.12.28. 18:37

Programkereső

A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat nyolcadik lemeze Almás-mente népzenéjét mutatja be.
8 almasszentmih borito
8 almasszentmih borito

A 19. század vége óta a köztudatban Kalotaszeg mint egységes népi kultúrájú vidék terjedt el (lásd ebben Gyarmathy Zsigmondné, a gödöllői művésztelep, a Malonyay-kötet, valamint Kós Károly szerepét), valójában azonban több, egymástól jól megkülönböztethető belső régióra tagolódik. E belső résztájak egyike az Alszeg, amely az Almás-patak vízgyűjtő területét öleli fel, lényegében az almási vár köré szervezett falvak tartoznak ide (Váralmás, Bábony, Középlak, Ketesd, Magyarbikal, Zsobok, Farnas, Sztána, Kispetri, Nagypetri). Északi határát leginkább Középlaknál szokás megvonni, bár egyes kutatók a mára szórványmagyarsággal bíró Magyarzsombort is a Kalotaszeghez számítják.

8 almasszentmih terkep
8 almasszentmih terkep

Ezzel a válogatással a kalotaszegi magyar és Kalotaszeg körüli román zene egy másik arcát szeretnénk megmutatni. Első pillantásra ez az arc nagyon hasonlít a már klasszikusnak nevezhető ismerthez. Nem véletlen, hiszen hagyományosan a közeli Váralmás volt régen ennek a kistájnak a zenei központja, komoly cigányzenész-dinasztiákkal, akik egyformán jól tudtak románoknak, magyaroknak és cigányoknak játszani. Felvételeinken két olyan prímás játszik, akik e zenének és a dinasztiák tudásának örökösei, viszont akik már az 1948 utáni "új világba", a Gheorghe Gheorghiu-Dej és Nicolae Ceauşescu nevével fémjelzett kommunista érába születtek. Ők gyerekként még nagyon sokat megtanultak abból a '60-as, '70-es években az Almás mentén is végnapjait élő hagyományos kultúrából, amit teljes pompájában a kalotaszegi "nagy" generációtól (Varga Ferenc "Csipás", Fodor Sándor "Neti", a Samuk vagy Nonika Miklós "Hitler" vagy a váralmási Zágor Aladár "Pici") ismertünk meg.

 

8 almasszentmih tracks
8 almasszentmih tracks

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.